Han har långt kvar att vandra

Tynander: Nu måste Bäckman börja röja på allvar

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK. Ankarlaget Frölunda utklassades igen och efteråt var jag tvungen att sparka lite på Per Bäckmans högerfot. Tänkte att den måste vara öm av behandlingen mot insidan av båset.

– Blev en del sparkar i första perioden, sa han och log snett.

Nu måste Bäckman börja röja på allvar.

Modo borta är Frölundas mörkaste mardröm. Det var här i Örnsköldsvik som Stephan Lundh för ett par veckor sedan gjorde sin sista match och nu har Pelle Bäckman upplevt ungefär samma typ av överkörning.

Jag pratade kort med Per Bäckman efter utklassningen i går och frågade om han fortfarande tycker att ”det är ett drömjobb” att träna Frölunda.

– Nääääää, svarade han och skrattade sedan högt.

Men sa sedan snabbt.

– Jag backar inte, vi ska lösa det här!När Bäckman tog över Frölunda gjordes det klart att det kvittade vilket namn man hade på ryggen, här skulle de som levererade få störst ansvar. Men så har det inte blivit. Om göteborgarna nu ska lyckas vända krisen måste Bäckman leva mer fan i omklädningsrum och bås, lite som för tio år sedan.

Jag vet att han inte gjort det än och ett första steg måste bli att chansa med att kasta om i femmorna – och ställa över rutinerade spelare som inte gör sitt jobb. Mest aktuell just nu är veteranen Ronnie Sundin, som senast i går hade mest istid i hela laget men på nytt var bedrövligt vilsen och passiv i egen zon.

Det är en klyscha – men veteraner måste visa vägen. Hjärtat finns säkert där hos alla spelare, men inte det adrenalin och den skärpa som krävs. Förlorar man närkamper i hockey vinner man bara sämre självförtroende.

Vänder Frölunda det här, då? Fler lag än Modo kommer att spela smart och utnyttja laget sårbarhet framför eget mål. Jag tror för första gången i höst att Frölunda får rikta in sig på att rädda säsongen – och inte längre hoppas på en storvändning och slutspel.

Per Bäckman har långt kvar att vandra med det här ankarlaget innan det stämmer mer än tillfälligt – och jag räknar med att han har trötta och ömma fötter redan vid julbordet.

ARTIKELN HANDLAR OM