Tränarbytet inget lyft – laget har för många lättviktare

Tynander: Grishockeyn behövs, men laget är inte byggt för det

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Assisterande tränaren Benny Westblom suckade över ännu en förlust och tittade ut över ett nattsvart Skellefteå.

– Det har varit mörkt sen vi åkte hemifrån i tisdags, sa han dystert.

Jag tror han talade om bristen på dagsljus. Eller så var det Frölundas tabelläge.

Att resa i spåren efter Frölunda är en märklig upplevelse hösten 2006. Funktionärer i arenor, taxichaufförer, hotellpersonal, många är de som höjer på ögonbryn och nästan med medlidande konstaterar ”gu, så konstigt, de där mä Frölunda, va?”.

Jag har snart inga svar. Platsen näst sist i tabellen är surrealistiskt sett till namnen i truppen. Och Frölunda tar sig inte ur eländet, tränarbytet har ännu inte haft någon som helst avgörande betydelse.

Kämpar för överlevnad

I Örnsköldsvik i tisdags saknade laget det mesta, men här i Skellefteå visade spelarna åtminstone stort hjärta. Jan-Axel Alavaara kastade sig och täckte ett slagskott som kunde ha skickat honom till ett vårdhem och Ronnie Sundin såg riktigt stridslysten ut.

Men det hjälpte inte.

Frölunda strider för överlevnad i varje match – men (och här blir det allvar) frågan är om de har rätt spelarmaterial?

Per Bäckman och Benny Westblom vill spela högenergihockey med mycket adrenalin och kamp om varje isyta. Problemet är laget är byggt som ett självspelande piano, där fart och fantasi ska besegra kraft och energi. Frölunda måste för första gången på fem, sex säsonger måste spela grishockey, och visst finns spelare som kan ställa om, men jag tror att laget innehåller allt för många lättviktare som är vana att avgöra matcher med bra handleder, inte bröst mot bröst.

Åtta poäng upp till Mora ovanför strecket nu. I morgon möts de i en match som kan bli Frölundas jobbigaste sedan kvalmatcherna på 90-talet.

Frölunda förlorade gårdagens match i utvisningsbåset. Men då ska ni veta att domaren Danny Kurman (Schweiz) var löjligt petig.

Frölunda fick aldrig chansen att ta kampen.

Det var innebandy och Skellefteå behärskade det bäst.

I dag vaknar Benny Westblom i Göteborg. Jag hoppas han får sol i ansiktet.