De är Hockeysveriges allra hetaste...

Coacherna, backarna, målvakterna – och anfallarna

HOCKEY

SVERIGES TIO HETASTE COACHER

1 (3) PÄR MÅRTS

Vunna: 13. Oavgjorda: 6. Förluster: 4.

HV har nu 15 förlustfria matcher i följd och är bara en poäng efter Timrå. Mårts var kritiserad i elitseriens inledning, men drabbades aldrig av panik. Nu är han hetast i serien.

2 (9) PER-ERIK JOHNSSON

Vunna: 9. Oavgjorda: 4. Förluster: 10.

Perra är en skicklig hockeytränare. Men hans största tillgång är förmågan att lätta upp stämningen och sprida glädje i truppen. Tre raka segrar den här veckan.

3 (10) HARRI RINDELL

Vunna: 8. Oavgjorda: 3. Förluster: 12.

Mora har lagt en riktigt tung period bakom sig. Rindell sparkar inte i sargen eller gapar och skriker. Ändå – eller just därför – får han ut max av spelarmaterialet.

4 (NY) SLAVOMIR LENER

Vunna: 9. Oavgjorda: 4. Förluster: 10.

Med undantag av floppen Kalle Kerman har Slavomir Lener nu samtliga spelare tillgängliga. Nu kan tjecken börja matcha sitt manskap på allvar.

5 (7) ROGER MELIN

Vunna: 11. Oavgjorda: 6. Förluster: 7.

Kraven är alltid skyhöga i Karlstad och Färjestads spel har inte levt upp till förväntningarna hittills. Men åtta poäng en vecka i november skulle alla tränare tacka ja till.

6 (8) KENTA JOHANSSON

Vunna: 14. Oavgjorda: 4. Förluster: 6.

De senaste veckorna har Kenta vridit ut och in på spelarmaterialet för att få ihop ett lag. Har deklarerat att han gärna stannar i Timrå, något som säkert får Medelpad att jubla.

7 (4) HARALD LÜCKNER

Vunna: 10. Oavgjorda: 5. Förluster: 8.

Lückner valde att först byta ut Krizan mot Färjestad för att sedan byta in honom igen. Det gav resultat. Slovaken räddade tre poäng när den uppskjutna matchen slutfördes.

8 (2) LEIF BOORK

Vunna: 8. Oavgjorda: 10. Förluster: 5.

Brynäs har inte spelat bra under veckan och Boork får ta på sig en del av det. Beslutet att satsa på Kristan i stället för Sperrle mot Mora blev ingen fullträff.

9 (NY) HANS SÄRKIJÄRVI

Vunna: 6. Oavgjorda: 7. Förluster: 10.

Efter bara fyra poäng på de sju senaste matcherna valde Särkijärvi att möblera om i kedjorna inför torsdagsmatchen, och Bremberg och Umicevic fann varandra direkt.

10 (5) DAVE KING

Vunna: 1. Oavgjorda: 2 Förluster: 2.

Malmö ligger fast förankrad på jumboplatsen. Men en liten uppryckning har det blivit sedan Dave King tog över. Fem poäng på fem matcher är godkänt.

SVERIGES TIO HETASTE BACKAR

(1) JOHAN ÅKERMAN

Matcher: 23. Poäng: 23. +/-: 12 Utv min: 26.

Tre nya poäng av Åkerman i torsdags. Nu leder han både den totala plus/minus-ligan och backarnas poängliga. 34-åringen är högaktuell för landslagstruppen till Ryssland.

2 (9) PER GUSTAFSSON

Matcher: 23. Poäng: 12. +/-: 5 Utv min: 32.

Fem poäng den senaste veckan av Gustafsson. Efter en lite trög start klättrar backveteranen hastigt i plus/minus-ligan.

3 (3) THOMAS RHODIN

Matcher: 24. Poäng: 20. +/-: -2. Utv min: 10.

Nytt power play-mål mot Modo. Rhodin har en ruggig bössa och träffar i de flesta fall målet. Har även varit stabil i försvarszon.

4 (2) TOMMY SJÖDIN

Matcher: 23. Poäng: 17. +/-: 9 Utv min: 28.

Brynäs obestridliga ledare. Först tog Sjödin en verbal fajt med lagkamraten Mathias Månsson. Sedan gick han in och ordnade reduceringen mot Timrå.

5 (NY) ANTON STRÅLMAN

Matcher: 24. Poäng: 8. +/-: 7. Utv min: 18.

Har haft det lite tungt efter Karjala Cup. Men senast mot Linköping var Strålman tillbaka i gammalt gott slag. Spelade återigen över 25 minuter.

6 (4) MATTIAS TIMANDER

Matcher: 23. Poäng: 9. +/-: 5. Utv min: 32.

Gör egentligen aldrig en dålig match. Väldigt nyttig och oerhört allround. Med Pierre Hedin tillbaka i Modo kommer Timander att få välbehövlig avlastning.

7 (NY) JARNO KULTANEN

Matcher: 23. Poäng: 5. +/-: -9. Utv min: 34.

Med Tomas Skogs och Pierre Johnsson på skadelistan har Kultanen spelat upp mot 30 minuter per match på slutet. Lagkaptenen är på väg mot fjolårsformen.

8 (NY) PER-ANTON LUNDSTRÖM

Matcher: 23 Poäng: 3 +/-: 4. Utv min: 36.

Sällan några spektakulära insatser. Men Lundström spelar enkelt och rejält. Har varit Skellefteås bästa back under veckan. Ligg-er även i topp i Skellefteås plus/minus-liga.

9 (NY) JYRKI VÄLIVAARA

Matcher: 19. Poäng: 3. +/-: 1. Utv min: 12.

Flytten från avbytarbänken i Linköping till en ordinarie plats hos Malmö blev ett lyft för finländaren. Malmö sladdar i tabellen, men Välivaara har spelat stabilt.

10 (NY) JANNE SANDSTRÖM

Matcher: 22. Poäng: 10. +/-: 0 Utv min: 24.

Spel med Tre Kronor blev ett lyft för Luleåbacken. Har dragit nytta av att få känna på internationellt tempo. Gör ett stort jobb i Luleåförsvaret.

SVERIGES TIO HETASTE MÅLVAKTER

1 (10) ANDREAS HADELÖV

Mål/match: 2,44. Räddningsprocent: 91,09.

Skellefteå har tre raka segrar och en stor del i framgången har Hadelöv. Har tystat alla som tvivlade på om han skulle bli en matchvinnare i elitserien.

2 (NY) MATTIAS MODIG

Mål/match: 1,96. Räddningsprocent: 93.56.

Två bra matcher av målvaktstalangen. Storspelade mot Linköping, stabil mot Djurgården. Har etablerat sig i elitserien och har den bästa räddningsprocenten med 93,56.

3 (NY) MIKKO RÄMÖ

Mål/match: 4,12. Räddningsprocent: 88,71.

Levande vägg mot Skellefteå och stabil mot Frölunda. Rämö har visat att han vill ta upp kampen med landsmannen Pitkämäki. Mora och Luleå har elitseriens bästa målvaktspar.

4 (NY) JUHA PITKÄMÄKI

Mål/match: 2,45. Räddningsprocent: 92,14.

Normalt den målvakt Rindell har satsat på. Fick vila två matcher i veckan , men var tillbaka mot Brynäs och motade 29 skott. Gör sällan några misstag.

5 (6) DANIEL HENRIKSSON

Mål/match: 2,57. Räddningsprocent: 90,58.

Inte den mest spektakulära målvakten i elitserien. Men Henriksson litar på sitt grundspel och har spelat stabilt den senaste tiden.

6 (7) JOHAN BACKLUND

Mål/match: 1,86. Räddningsprocent: 92,74.

Backlund försvarar titeln som elitseriens bästa målvakt. Vaktade båsdörren i måndags, men vann torsdagens prestigemötet mot Linköpings Cechmanek på poäng.

7 (9) KAROL KRIZAN

Mål/match: 2,45. Räddningsprocent: 90,73.

Osäker och utbytt i första matchen mot Färjestad. Men när den uppskjutna matchen skulle spelas färdigt var Krizan tillbaka i gammalt gott slag.

8 (1) DANIEL SPERRLE

Mål/match: 2,45. Räddningsprocent: 91,84.

Har i dagsläget konkurrerat ut Robert Kristan som Brynäs förstemålvakt. Sperrle var Brynäs bäste mot Djurgården räddade laget i två perioder mot Timrå.

9 (5) ERIK ERSBERG

Mål/match: 2,09. Räddningsprocent: 91,82.

Landslagsmålvakten har fått välbehövlig vila efter Karjala Cup. Var tillbaka mellan stolparna i torsdags och spelade stabilt.

10 (NY) TERO LEINONEN

Mål/match: 3,29. Räddningsprocent: 89,68.

Leinonen fick chansen i torsdags och var duktig. Har en tuff match mot Modig om vem som ska vara Luleås förstemålvakt.

SVERIGES TIO HETASTE FORWARDS

1 (6) PAVEL BRENDL

Matcher: 23. Poäng: 27. +/-: -2 Utv min: 12.

Fyra nya poäng i veckan av Moras egen Brett Hull. Senast mot Brynäs jobbade han dessutom stenhårt utan puck, åtminstone för att vara Brendl.

2 (NY) MARTIN CHABADA

Matcher: 11. Poäng: 11. +/-: 2. Utv min: 8.

Lubos Barteco i all ära, men med Chabada tillbaka i laget vinner Luleå igen. Leder succékedjan med talangen Linus Omark och Fredrik Hynning.

3 (NY) MAGNUS WERNBLOM

Matcher: 17 Poäng: 13 +/-: 4 Utv min: 57

Allt är som vanligt med Wernblom. Ständigt inblandad i småbråk och producerar viktiga mål. Karln brinner lika mycket nu som för 15 år sedan och är ovärderlig för Skellefteå.

4 (1) NIKLAS SUNDSTRÖM

Matcher: 23. Poäng: 22. +/-: 6. Utv min: 48.

”Susse” gör sällan eller aldrig en dålig match. Avancerade i poängligan när han äntligen fick räkna in de två poängen från den uppskjutna matchen mot Färjestad.

5 (NY) ANDREAS DACKELL

Matcher: 23. Poäng: 11. +/-: -3 . Utv min: 49.

Efter ”Bäckis” har Dackell varit Gävlelagets klart bästa forward. Oerhört lojal och när Brynäs var i brygga mot Timrå kastade han till och med handskarna för att hjälpa laget.

6 (NY) DRAGAN UMICEVIC

Matcher: 22. Poäng: 14. +/-: 1. Utv min: 6.

Fyra mål på de tre senaste matcherna av Dragan som räddat värdefulla poäng mot både Brynäs och Malmö. Fick äntligen spela ihop med Fredrik Bremberg senast.

7 (NY) JAN HRDINA

Matcher: 13. Poäng: 11. +/-: 0. Utv min: 4.

Har fortfarande inte förlorat i HV-tröjan. I vissa sekvenser känns det nästan som om Hrdina är för smart för sina lagkamrater. Elitseriens överlägset bäste tekare.

8 (4) JONATHAN HEDSTRÖM

Matcher: 24. Poäng: 20. +/-: 0. Utv min: 32.

Den som inte gillar Hedström måste antingen komma från Skellefteå eller vara humorbefriad. Killen strör underbara kommentarer runt sig – och så kan han spela hockey.

9 (NY) CHRISTIAN SÖDERSTRÖM

Matcher: 24. Poäng: 9. +/-: 2. Utv min: 6.

Med stjärnor som Andreas Johansson, Jesper Mattsson och Esa Pirnes på skadelistan kan andra kliva fram. Söderström har fattat vinken och varit strålande i veckan.

10 (NY) PETER REGIN

Matcher: 23. Poäng: 8. +/-: 0. Utv min: 10.

Med stjärnor som Warg och Pärssinen på skadelistan finns det utrymme för andra att kliva fram. Den danske talangen har varit verkligen förtjänat den ökade istiden.