”Sätt upp kameror”

Hockeybasen vill stoppa bråken med övervakning: Vi måste få bort avarterna

1 av 2 | Foto: SCANPIX
BARNEN FICK LÄMNA ARENAN Samtliga Färjestadssupportrar fick lämna arenen i Skellefteå i går sedan någon smält av knallskott bland publiken. Alla åskådare visiterades och matchen avbröts i en timme. En av många incidenter i svensk hockey senaste veckorna.
HOCKEY

Bombhot, huliganslagsmål, utrymda läktare och dödshot.

Svensk hockey skakas av en rad skandaler.

Nu kan Sportbladet avslöja att förbundet ska slå tillbaka mot våldet.

Och införa kameraövervakning på samtliga arenor.

- Vi måste få bort de här avarterna från våra hockeyarenor, säger förbundets ordförande Christer Englund.

Den 28 oktober bombhotades Löfbergs Lila Arena i Karlstad.

Hotet bedömdes som allvarligt, domaren Sören Persson bröt matchen och polisen utrymde arenan.

Det blev startskottet för en rad oroligheter på hockeyarenorna den senaste månaden.

Matchen avbröts

I går var det dags igen.

4 Matchen mellan Leksand-Sundsvall i allsvenskan bombhotades. Hotet bedömdes inte som allvarligt och matchen spelades vidare.

4 I Skellefteå tvingades polisen avbryta matchen efter två explosioner i Färjestadsklacken. Läktarsektionen fick utrymmas och polisen hittade pyroteknik (knallskott) inlindat i en Färjestadflagga.

4 I Malmö tvingades polisen använda pepparsprej mot bråkiga hockeysupportrar som uppträdde hotfullt. Fem personer fick omhändertas.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund är orolig.

- Det är en allvarlig utveckling och ett stort bekymmer. Det här onda tar bort det positiva från sporten. Tidigare har jag varit stolt när jag gått på ishockey. Det vi ser nu är nytt för oss och det måste vi stävja, säger Englund.

Bland annat vill han se hårdare visitering av åskådarna och samtidigt diskutera möjligheterna till att kameraövervaka samtliga arenor i elitserien.

- Vi måste få bort de här avarterna från våra hockeyarenor och för att lyckas med det måste vi ha hjälpmedel. Nu gäller det att hitta förutsättningar för att få grepp om de här problemen. Alternativen är att visitera hårdare och sätta upp kameror, säger Christer Englund.

Kan bestraffas

Samtidigt riktar han kritik mot elitserieklubbarna.

- Det är klubbarna som ansvarar för sina arrangemang. Det är deras ansvar att se till att det inte kommer in någon pyroteknik på arenorna.

Det kan bli aktuellt med bestraffning.

- Frågan är hur långt vi måste gå för att få bukt med det här. Det går att bestraffa en förening som inte sköter sina antaganden.

- Det här måste vi ta upp på förbundsnivå och det snabbt, säger Christer Englund.

Marcus Leifby