Reseguiden får vänta ännu en tid

Tynander: Nu bör Frölunda snitta två poäng per match fram till jul för att slippa kval

HOCKEY

GÖTEBORG

De letade självförtroende mot Mora och fann tre viktiga poäng. Så än behöver spelarna i Frölunda inte komma till Scandinavium med papperspåsar över huvudena.

Men de slipper inte krisen.

Trots att det fläckvis ser bra ut på isen.

Satt i går eftermiddag och filade lite på en specialguide åt Frölunda inför kommande äventyr i allsvenskan. Skrev lite i stil med "Växjö ligger bortanför Värnamo, välj riksväg 27", ungefär. Det var elakt kanske, redan en vecka före advent när bara halva elitserien är spelad, men november är alltid en turbulent hockeymånad som oftast följs av julfrid med få dramatiska tabellförflyttningar i elitserien. Med det utgångsläget är Frölunda alltså näst sist och det är riktigt illa.

Tack vare en osannolik drömstart mot Mora blev det ändå seger i går och nu slipper Frölunda en ravin på elva poäng upp till strecket. Vi kan därför lägga arbetet med den allsvenska guiden åt sidan, för en stund.

Nu bör göteborgarna snitta två poäng per match fram till jul för att ha en bra chans att undvika allsvenskt kval mot formstarka lag som Rögle, Leksand och Södertälje.

Avgörande matcher väntar

Utgångsläget är tuffast tänkbara. Frölundas närmaste spelprogram är svidande läsning när laget är i så desperat behov av poäng. I tre av de fyra matcherna ställs de mot Färjestad, HV 71 och Timrå - de tre bästa lagen i tabellen. Den fjärde matchen spelas mot ett blödande Djurgården.

De närmaste tio dagarna kan säsongen avgöras för Frölunda, som är inne i ett bräckligt läge efter senaste veckans förlustturné i norr.

Positiv iakttagelse 1:

Per Bäckman och Benny Westblom delar på ledaransvaret och väljer därför att stå tillsammans - framför spelarna i båset. Det inger respekt.

Just modet att kliva fram tillsammans, och vara beredd att offra tänder vid motståndarmålet, gav drömstarten mot Mora.

Vägen till seger behöver inte vara vackrare än så.

Positiv iakttagelse 2:

Förstafemman får utdelning igen. Och hade till och med lite flyt.

Behöver vi förbereda allsvenska hockeyguider om lag i Växjö, Nyköping, Arboga och Oskarshamn? Behöver Frölunda till nästa säsong lära sig hitta på småvägar till arenor som är mindre än Frölundaborg?

Risken finns där förstås, långt framöver.

Vinterns stora och trogna publik i Scandinavium vet att deras Frölunda i allra bästa fall är ett mittenlag - som bara med stor medgång kanske, kanske kan nå ett slutspel.

Vägen dit är oändligt långt och varför fick vi se även mot Mora. Trots drömstarten med 4-0 efter mindre än halva matchen hann spelarna bli nervösa, och de var på grund av slarv i egen zon mycket nära att förlora poäng.

Känslan just nu är att Frölunda fortfarande tar för mycket burskydd, inte bara i tabellen. Så fort laget hamnar under press blir det oroligt, framför allt runt eget mål.

Att många supportrar i Göteborg känner oro över Frölundas fria fall i tabellen är inget de inte kan hantera. Det var länge sedan vår stad faktiskt dominerade i både fotboll, hockey och handboll.

Göteborg är numera ledande på idrottslig oro.

analys thomas tynander