Ett ögonblick...

...Håkan Loob, 46, sportchef i Färjestad som porträtteras av Sportbladets Lars Nylin i serien ”Elitserie- legendarerna”

HOCKEY
Foto: JIMMY WIXTRÖM
GULDET I VÅRAS Håkan Loob höjer bucklan framför klacken efter SM-finalen i våras.

Bästa minnet från karriären?

– Oj, jag fick ju möjlighet att vara med om väldigt många roliga stunder. Men det är nog ganska oslagbart att vara med om att vinna Stanley Cup (1989).

Och det sämsta?

– Jag vill inte påstå att jag har haft så mycket tråkiga minnen. Vi förlorade visserligen finalen i Stanley Cup några år innan (mot Montreal). Just då var det en otrolig besvikelse. Även om vi var underdogs och ingen förväntade sig att vi skulle vinna så är det alltid en stor besvikelse när man väl kommer till en stor final och förlorar.

Hur minns du SM-finalserien mot Djurgården 1983?

– Det var två riktigt bra lag med olika förutsättningar. Vi hade spelat bra hela säsongen medan Djurgården mest smugit med. Jag behandlades lite otrevligt av Djurgårdens publik. ”Bros” (Anders Broström), som ni ju skrivit om tidigare, fick ju vara med om samma sak men då var det nästan ännu värre. Just då kände jag att det var jobbigt.

Du vill inte klaga på behandlingen du fick av spelarna?

– Äh, man ska inte kunna tro att man kan åka in i ett SM-slutspel och tro att man inte blir hårt behandlad. Vi i den så kallade Loob-kedjan hade varit bra och räknade med att det skulle smälla. Sen hade jag väl i och för sig hoppats att vi skulle ha gett Djurgården en bättre match.

Första året du gjorde vid sidan av (som sportchef) i Färjestad tog ni guld. Du har aldrig ångrat att du inte slutade som spelare ett år senare och därmed fått avsluta med ett SM-guld?

– Det kanske hade gått fullständigt åt helvete med mig kvar på isen (skratt). Nä, jag kände att det räckte med elva år. Jag fick ändå vara med om ett SM-guld (1981). Jag var tidigt fast besluten, både när jag bestämde mig för att lämna NHL och när jag slutade.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag har haft ganska grymma problem med ryggen och önskar att bli kvitt dem.

Johan D Lundin ([email protected])