Frölunda vann SM-final-reprisen

Närmar sig lagen ovan kvalseriestrecket

HOCKEY

Säsongens bästa spel.

Då såg ett effektivt Frölunda till att Färjestad noterade sin andra förlust i Karlstad den här säsongen.

Frölunda vann rättvist med 4–2.

– Ett stort steg för oss, sade Per Bäckman, tränare i Frölunda.

Färjestad mot Frölunda blev precis det tungviktsmöte som det brukar bli när lagen drabbar samman, även om det var toppen mot botten i tabellen.

Gästerna från Göteborg tappade visserligen in en puck i inledningen av matchen men spelade sedan smart och snålt.

– Vår bästa match sedan jag kom till laget. Äntligen fick vi ordning på försvarsspelet, menade tränare Bäckman.

Under hösten har Färjestad flera gånger visat prov på bristande inställning, även på hemmais. Så var det inte mot Frölunda.

Värmlänningarna försökte febrilt ta sig förbi Frölundas defensiv. Bäst försökte Jönssonligan men inte ens Färjestads förstafemma lyckades få hål på Joel Gistedt i gästernas kasse.

”Knäckande”

I första perioden vände Frölunda 0–1 till ledning med 2–1 efter mål av Steven Kariya och Niklas Andersson.

I mellanperioden fortsatte gästerna att ta vara på sina chanser. När Färjestad drällde med pucken i numerärt överläge kontrade Niklas Andersson enkelt in viktiga 3–1.

– Knäckande för oss att få ett mål i arslet när det kändes som vi var på gång. Samtidigt gav det Frölunda massor av energi, tyckte Roger Melin, tränare i Färjestad.

Jonas Johnson avgjorde definitivt matchen när han satte 4–1 efter 15 minuter i sista perioden.

Just Johnson var tillsammans med sina kedjekompisar Tomi Kallio och Niklas Andersson Frölundas bästa spelare.

– Många har tyckt att vi ska sära på vår förstafemma men nu gav dom svar på tal. Inte ens Jönssonligan gör mål i varje match i 55 omgångar, påpekade Per Bäckman som också öste beröm över sina backar och sin målvakt.

Missnöje med domaren

Segern mot Färjestad var Frölundas andra raka. Det känns som göteborgarna är ordentligt på gång efter en miserabel höst.

– Vi törstar efter segrar och därför var det här precis vad vi behövde. Samtidigt måste vi vara ödmjuka inför framtiden. Vi har fortfarande en lång väg kvar att vandra, sade Per Bäckman.

Båda tränarna menade att domare Marcus Vinnerborg, Ljungby, tog för många utvisningar.

– Det var fantastiskt mycket utvisningar. Man måste ha en känsla för om en spelare ramlar eller om han blir fälld, menade Roger Melin.

Noterbart var att Jörgen Jönsson visades ut två plus två plus tio minuter i matchens slutskede. Enligt domare Vinnerborg gjorde sig Jönsson skyldig till ett försök till spearing.

TT