Anrell: En mardröm som rycker närmare

HOCKEY

GÄVLE

Praktiskt taget vilket lag som helst kan vinna SM-guld den här säsongen.

Det enda man med säkerhet kan säga är att inget lag från storstäderna vinner.

Stockholm, Göteborg och Malmö - där har ni elitseriens verkliga bonnhålor 2006.

Efter att ha sett Modos uppvisning i Jönköping i måndags - jag blev så upphetsad att jag utropade laget som en fullt tänkbar kandidat till en SM-final - var jag i Gävle i går och såg ännu ett lag som faktiskt kan vinna SM.

Luleå har samma balans och harmoni i laget.

Juniorerna sliter som djur medan stjärnorna levererar. Dessutom har man fyra landslagsbackar som i går visade hur man äter upp motståndarforwards.

Och med forwards som Renberg, Bartecko och Surovy har man en kedja som framåt vårkanten kan avgöra var guldet ska hamna.

Jag frågade Roger Åkerström - han var med och tog guldet -96, han och Anders Burström - om han tror på ett guld till. Han funderade länge innan han sa att - ja, faktiskt. Det här laget kan vinna. Burström flinade visserligen i bakgrunden, men ändå.

Dessutom har man en målvakt som kan avgöra. Mattias Modig var briljant. Han blir en klippa i junior-VM-laget. Jag kom för att se Nicklas Bäckström - han spelade inte som en junior-VM-klippa. Andra halvan av matchen var han helt osynlig, Han har inte gjort mål på en månad. Han måste rycka upp sig.

Drar inte jämt med King

Luleå kan vinna SM-guld. Men det kan Timrå, HV 71, Färjestad, Linköping och Brynäs också.

Så här jämn och öppen har inte elitserien varit på åratal. Det är skitroligt.

Och på ett sätt är det ju faktiskt roligt att det är just landsorten som dominerar. Störstäderna, däremot, är inne i ett evigt kretslopp av förluster och negativa rubriker.

Malmö är för långt efter för att hinna ikapp, dessutom verkar inte laget dra jämt med nye tränaren Dave King. Stjärnan Calle Söderberg envisas med att säga att det inte märks nån större skillnad med King.

Stämmer kanske, men lojalitet med sparkade Osten Bergström hjälper inte Malmö nu.

Frölunda vann i går, det var en intressant seger.

Dessutom talar mycket för att Magnus Kahnberg är på väg hem. Jag är tveksam till om det hjälper särskilt mycket. Han har gjort en slät figur i Blues organisation. Och jag läst en amerikansk artikel i går som talade om att han borde att ha fattat att man faktiskt måste förtjäna en plats i ett NHL-lag.

Elakt skrivet? Javisst, men vi som såg Kahnberg förra året i Frölunda förstår vad de menar.

Per Bäckman har två raka segrar nu. Det k a n innebära en vändning, en seger i Karlstad är alltid värd dubbelt så mycket. A-femman producerar - men om det är det Frölunda vi vant oss vid i år så förlorar de mot Djurgården i morgon på hemmaplan.

Den matchen i Scandinavium är en nästan obehagligt viktig match för båda lagen.

Hoppet i Malmö - Percy

Jag vet att hockeyfolk brukar försöka tona ner såna tankar men jag skulle vilja påstå att den matchen avgör vilket av de två lagen som spelar kvalserie i vår. Malmö är självskrivna om inte Percy Nilsson gör ännu mera drastiska panikköp.

Djurgården och Frölunda gör upp om den andra platsen och den tveksamma glädjen i att möta Rögle och Leksand i avgörande matcher.

Djurgårdens förlorade form är en katastrof för ett coachteam som inför serien sa att de äntligen hade en trupp för den övre halvan av serien. Challe Berglund och Hans Särkijärvi talade om att de hade backar som höll måttet och att forwardssidan var bättre än på länge.

Efter halva serien vet vi.

Det stämde inte.

Jag såg matchen mot Modo. En periods bra Dif-spel,  sen var det alldeles för lätt för Modo att mala ner stockholmarna när de satte upp speeden. Djurgården är aningen lata, aningen för självuppfyllda av sin roll som stockholmslag, aningen för obegåvade.

Ingenting talar för ett bättre DIF

Jag pratade med flera bedömare i går som alla ansåg att ingenting, absolut ingenting, talar för en förbättring av Djurgårdens läge.

- Men Fernholm då, sa jag.

-De behöver sex nya forwards och två nya backar om de ska rädda upp det här, sa en centralt placerad analytiker.

Jag är rädd att han har rätt. Jag är rädd att Djurgården är på väg att gå samma väg som AIK och alla vet att det skulle få den svenska hockeyskutan att haverera fullständigt.

Och tänk er det verkliga mardrömsscenariot: Djurgården och Frölunda hamnar i kvalserien och åker ut.

Tänk er en elitserie utan lag från Stockholm och Göteborg.

Det är verkligen en mardröm, för media, tv och sponsorer.

Det skulle kosta hundratals miljoner i förlorat marknadsvärde. Det är dessvärre en mardröm som är närmare än vi tror "

Lasse Anrell