Dystert, Dif

På väg ut ur elitserien för första gången på 20 år: "Klart jag är orolig"

Foto: ola westerberg
Spillror Det är inte mycket som går Djurgårdens väg för tillfället. Ny förlust, vikande publiksiffror och dålig ekonomi.
HOCKEY

Vikande publiksiffror.

Dyster budgetprognos.

Närmare kvalserien än på över 20 år.

- Klart att jag är orolig, säger ordförande Mats Larsson.

Förlust på bortaplan mot Skellefteå.

Nu har Djurgårdens bistra matchtrend gjort att laget bara är två poäng från plats 11 och spel i kvalserien. Så nära en degradering har Djurgården inte varit sedan 1985 då laget bara var en poäng från kvalserien vid säsongens slut.

Inga förstärkningar

Det som gör situationen ännu mer oroande är att Djurgårdens ekonomi inte är bra och att den inte tillåter fler spelarförstärkningar.

- Vi har inte pengarna till att värva och en anledning till det är att publiksiffrorna ser ut som de gör. Skulle vi göra av med pengar är det ett kortsiktigt risktagande, säger Mats Larsson, Djurgårdens ordförande.

När Malmö och Frölunda öst in namnkunniga spelare under hösten tänker Djurgården använda nuvarande trupp, där Daniel Fernholm är det enda tillskottet.

- Visst är jag orolig. Det som är mest arbetsamt är att vi inte spelar bra och att vi förlorar jämna matcher. Då blir det en följdeffekt att publiken inte kommer, säger Mats Larsson.

Ligger efter

Just nu ligger Djurgården efter både vad gäller publiksnitt och budget.

- Jag har inga exakta siffror. Men det stämmer att vi ligger efter i ekonomin. Det är inte så mycket - mindre än en miljon kronor. Publiksnittet är något sämre än väntat, men det har kanske med att göra att vi mött Malmö två gånger på en vecka, säger Mats Larsson.

I Djurgårdens styrelse finns kapitalstarka personer som Hasse Breitholtz, vice vd för MTG, Carl-Henric Svanberg, koncernchef för Ericsson, samt Thomas Johansson, ordförande EMA Telstar. Än så länge kommer inte Mats Larsson att äska om mer pengar hos styrelsen till spelarvärvningar. Han tror inte att problemet sitter i spelartruppen eller lagledningen.

- Jag tror inte på att byta ut folk. Vi kommer att vända det här och det återstår faktiskt 30 omgångar av elitserien.

Om DIF åker ur, vad betyder det för 1) Stockholm 2) elitserien?

DIFs placeringar i elitserien