Så smart att man får gnugga sig i ögonen

Sportbladets Thomas Tynander om ”nya” Frölunda

HOCKEY

KARLSTAD

Förra året var det en nyhet att Frölunda förlorade två matcher i rad.

Nu är det en nyhet att laget vinner två raka.

Och nu spelar de så smart hockey att man får gnugga sig i ögonen.

Sitter i ett ödsligt Löfbergs Lila Arena och det ekar fortfarande efter de high five som Per Bäckman och Benny Westblom gjorde i både bås och omklädningsrum.

Frölunda sitter i bussen på väg söderut och doktor Bäckman har just vunnit sin första bortaseger, tack vare slipad disciplin och så enkla linjer i spelet att de borde finnas på taktiktavlor i alla landets tonårslag i dag.

Frölunda har en spelidé med ett effektivt styrspel som samtliga femmor följer slaviskt, oavsett namn på tröjorna. Rollerna har, precis som Bäckman lovade, blivit mycket tydligare än tidigare. Det är i dag enormt mycket svårare att ta sig igenom mittzon mot Frölunda.

Nog av analys.

Bygger för slutspel

Nya Wermlands-Tidningens utmärkte hockeyreporter Per Mårtensson gick precis förbi på sin väg ut ur arenan och han hälsade syrligt:

– Vi syns nästa gång Frölunda kommer hit. Och då är det slutspel!

Kan det rent av vara så att Frölunda med två raka vinster börjat bygga för en slutspelsplats? Vi vet att laget under hela hösten haft en enormt outnyttjad kunskap och nu när självförtroendet finns där kanske det lossnar.

Inkörningsperioden med Bäckman är uppenbarligen över, imorgon kan Frölunda vid seger mot Djurgården lämna den så helvetiska näst sista platsen. Då skulle laget få tryggheten av tre raka segrar och belöning för det hjärta laget spelar med just nu.

Bara två femmor som levererar

Det är svårt att inte imponeras av att Frölunda alltid lyfter sig mot just Färjestad, som är ett av få lag Frölunda inte förlorat mot - trots tre möten i höst.

Ska vi ändå i vanlig ordning vara lite negativa och skeptiska bör det noteras att det bara är två femmor som ännu på allvar levererar mål. Kanske blir det ändring på det redan om någon vecka, då Magnus Kahnberg kan vara tillbaka i Göteborg.

Är han kall blir det spel i Schweiz, där det är lättare att göra mål och pengarna är större, men får hjärtat välja sitter han snart med sina gamla polare och finns med även när Frölunda nästa gång kan få ta bussen till Karlstad för att fler göra high five.

I ett slutspel.

Thomas Tynander