Dubbla domare i elithockey i höst

Först Nordic Trophy – sedan kan elitserien få nya systemet

Foto: AP
HOCKEY

Två domarsystem i Sverige.

Verklighet i höst.

– Vår plan är att testa systemet i Nordic Trophy på försäsongen, säger Peter Gudmundson, vd för Hockeyligan.

I NHL används två-domarsystem sedan några år.

Positivt, tycker en del.

Negativt, tycker andra.

Men det som finns i NHL brukar förr eller senare komma till elitserien.

– Det finns ett uttalat intresse för att vi ska använda oss av två domare per match, säger Peter Gudmundson, vd för Hockeyligan, elitserieklubbarnas intresseförening.

I förrgår hade Hockeyligan möte med samtliga klubbdirektörer i elitserien.

På agendan stod bland annat införande av två-domarsystem.

Utvärdering

– Ja, det stämmer. Vi känner att vi i alla fall måste testa två-domarsystem och kolla närmare på hur det passar in i elitserien. Fyra ögon ser mer än två ögon – det är grundanledningen till att vi vill göra ett test, säger Peter Gudmundson.

Hockeyligans plan är att prova två-domarsystem i försäsongsturneringen Nordic Trophy i höst.

Därefter ska beslut tas om det är aktuellt och intressant för svensk elithockey.

– Jag tror inte att vi hinner utvärdera systemet så snabbt att vi kan permanenta förändringen redan till starten av elitserien i höst. Men kanske till säsongen därefter. Men jag vill gardera mig, det kan gå snabbt också, säger Gudmundson.

Mycket talar för att OS 2010 i Kanada genomförs med två-domarsystem. Det gör att samtliga hockeynationer i Europa tittar på en NHL-anpassning för domarna.

– Vi hör både positivt och negativt om två-domarsystem. Som jag har förstått det måste domarparet vara väldigt samspelt och ha samma nivå på bedömningarna, annars kan det bli helt fel, säger Gudmundson.

Om två-domarsystem införs i elithockeyn måste antalet domare fördubblas. Sedan finns även en diskussion hur långt ned i seriesystemet som två-domarsystem ska användas.

Andra ämnen som diskuterades på Hockeyligans möte i förrgår var elitseriepremiären 2007-2008 samt puck över sarg-regeln.

– Som det ser ut nu så kommer premiären att skjutas fram en vecka. Det är klubbarnas önskan och det har vi inget emot. Runt 24 september blir premiären i höst. Sedan kommer puck-över-sarg-regeln förändras och det kommer inte att bli utvisning om man skjuter in pucken i spelarbåsen, säger Gudmundson.

Fördelar med två-domarsystem

Nackdelar med två-domarsystem

Två-domarsystemet

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM