Får NHL-kontrakt

Nashville vill ha Djurgårdens succéman

HOCKEY

Succé i elitserien.

Uttagen till Tre Kronor.

Här är nästa glada besked för Patric Hörnqvist, 20.

– Vi vill absolut skriva NHL-kontrakt med Patric, säger Lucas Bergman, scout för Nashville Predators.

PÅ VÄG VÄSTERUT Patric Hörnqvist har överraskat i vinterns elitserie och nu pekar det mesta på en framtida karriär i Nordamerika.Foto: MAGNUS WENNMAN

När Patric Hörnqvist inledde säsongen i Djurgården i höstas hade han målsättningen att få spela så många matcher som möjligt.

Men nu, när endast ett fåtal matcher återstår av elitserien, kan Hörnqvist konstatera att han nått målsättningen, med råge.

19 mål på 40 matcher är ett lysande facit. Och då ska man ha klart för sig att Hörnqvist spelade mycket sparsamt i de första matcherna på säsongen.

Vill skriva kontrakt

Nu har karriären snurrat snabbt för Patric Hörnqvist och i sommar kommer han att erbjudas ett NHL-kontrakt med Nashville Predators.

– Både jag och Nashvilles assisterande general manager Paul Fenton har sett Patric spela och vi har även berättat för Patric att vi vill skriva kontrakt med honom. Gör vi inte det i sommar tappar vi rättigheten för Patric och det vill vi inte göra, säger Lucas Bergman, talangscout för Nashville Predators.

Hörnqvist är mycket diplomatiskt när NHL och Nashville kommer på tal.

– Jag tänker bara på nästa match med Djurgården. När säsongen är slut ska jag fundera på framtiden. Men visst är NHL min dröm, det är det för alla för alla unga hockeyspelare, säger Patric Hörnqvist.

Lånas gärna ut

De nya NHL-reglerna säger att spelare som draftades 2005 måste erbjudas kontrakt före 1 juni 2007 – annars tappar de rättigheten till spelaren.

– Det är en bra regel. Tidigare kunde NHL äga en spelare hur länge som helst utan att behöva göra något, säger Hörnqvist.

Även om Hörnqvist skriver ett NHL-kontrakt i sommar kan han eventuellt spela i Djurgården nästa säsong.

– Ja, vi har en idé att Patric ska skriva med Nashville och sedan lånas ut till Djurgården eller någon annan elitserieklubb. Vi gjorde en sådan lösning med Anze Kopitar för två år sedan och det blev lyckat, säger Lars Cederström, Hörnqvists agent.

Avslöjar

Patric Hörnqvists fantastiska säsong

Lovande svenska ishockeyspelare

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM