Fredrik Olaussons karriär kan vara över

Magproblemen kan betyda slutet för backlegendaren

Foto: Jimmy Wixtröm
HOCKEY

Fredrik Olaussons framgångsrika karriär riskerar att vara över.

På torsdag tvingas han uppsöka specialister för sina magproblem.

– Sjukdomen tär på honom, säger Färjestads läkare Bosse Lindwall.

Det var den 7 december, inför matchen mot Timrå, som Färjestads stjärna Fredrik Olausson, 41, drabbades av akuta magsmärtor. Den före detta NHL-stjärnan fick feberfrossa på flyget till Sundsvall och lades in på sjukhus, där han tvingades stanna över natten.

Backveteranen har varit otursförföljd under karriären.

Han kom tillbaka i november efter en knäoperation och har flera gånger tidigare i karriären varit borta i omgångar på grund av en magsjukdom.

Redan i slutet av 1980-talet upptäckte läkarna att Olausson led av tarmsjukdomen ulcerös colit. Han drabbades senare av följdsjukdomen skleroserande cholangit, där ärrvävnad bildas på levern.

Nu ser sjukdomen ut att betyda slutet på Olaussons framgångsrika karriär, som innehåller både SM-guld och Stanley Cup.

– Han har haft symptom av sin gallgångssjukdom och har under en längre tid fått antibiotika, berättar FBK:s läkare Bosse Lindwall för sportbladet.se.

– Man gjorde ett försök på sjukhuset i Karlstad att vidga delar av gallgångarna, som har nära anknytning till levern, men misslyckades. Nu ska han upp till Huddinge sjukhus på torsdag och göra ett nytt försök.

Är hans karriär över?

– Det är för mycket osäkra kort än så länge, vi får avvakta tills efter torsdagen. Men han håller igång och har senaste veckan varit med på något ispass. Jag pratade med honom i dag och han är vid gott mod och har inte gett upp, säger Bosse Lindwall.

Fredrik Olausson har avböjt att kommentera sitt hälsotillstånd.

Sjukdomarna som spökat tidigare för Olausson: