SSK närmast segern mot Linköping

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
HOCKEY

Linköping dominerade – men SSK var närmast segern. Trots dominans i större delen av matchen fick Linköping nöja sig med 2–2 och tacka högre makter att inte SSK avgjorde i förlängningen.

Det tunga rivalmötet mellan Södertälje och Linköping blev precis så tufft och intensivt som ett derby ska vara. Det var fest på läktarna – över 200 Linköpingssupportrar hade rest till Södertälje – och spelarna såg ut att peppas av rivaliteten på läktarna. Det var högt tempo och händelserikt – totalt sköts över 80 skott.

Linköping var klart bäst, anförda – som vanligt – av sin otroligt vassa förstaformation med Mattias Weinhandl, Tony Mårtensson och Mikael ”Musse” Håkanson. Det var de som skapade det mesta för Linköping inklusive lagets båda mål i matchen. Håkanson öppnade målskyttet i första perioden.

LHC borde också ha gjort fler mål med tanke på det hårda grepp laget hade på SSK. Men Linköping fällde sig själva genom att gång på gång dra på sig utvisningar. SSK kvitterade innan första perioden var över, i just power play, Linus Videll målskytt.

Efter en mållös andra period tog Linköping över fullständigt. Ett tidigt ledningsmål följdes av ett enormt tryck mot SSK-målet och det kändes som en tidsfråga innan matchen var avgjord. Men då, som en blixt från klar himmel, förändrades matchbilden helt. När SSK hade en man utvisad snodde Linus Videll åt sig pucken och kom helt fri – men drogs ner och SSK fick straff. Målvakten Jonas Fransson räddade visserligen straffen, men fick kapitulera direkt efteråt. På den efterföljande tekningen fick backen Jarno Kultanen pucken som han föste rakt i krysset förbi en skymd Fransson.

Därefter var det SSK:s tur att dominera. LHC klarade sig till förlängningen, där det blev högdramatiskt. SSK satsade med tre forwards i fyra-mot-fyra-spelet, och missade fem riktigt feta chanser – den bästa när straffsumparen Klasen snurrade bort både back och målvakt men oförklarligt missade öppet mål.

– Vi ville satsa framåt och kastade om lite i formationerna i förlängningen för att Linköping skulle få tänka lite, säger SSK-tränaren Leif Strömberg.

– Jag vet inte om jag ska vara nöjd eller förbannad med en poäng, säger LHC-tränaren Janne Karlsson.

– Offensivt spelar vi lysande, men att vi drar på oss massa onödiga utvisningar gör mig inte glad. Vi borde ha avgjort matchen tidigare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM