Linköping slog Timrå – som vanligt

Har vunnit alla matcher de tre senaste säsongerna

Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
LHC:s 3–2-mål ur fågelperspektiv.
HOCKEY

Linköping (TT)

Formsvaga Linköping hade fem raka omgångar utan seger – och endast tre av 15 möjliga poäng på sistone.

Men hemma mot Timrå blev det vinst – precis som vanligt.

Tack vare 4–2 har östgötarna full pott på sitt favoritmotstånd de tre senaste säsongerna.

Under lockoutsäsongen 2004/05 fick LHC stryk med 1–2 och spelade 4–4 mot Timrå.

Ända sedan dess har klubben radat upp trepoängare mot medelpadingarna på hemmaplan.

Eller vad sägs om 4–2, 4–1, 4–1, 3–0, 3–2 – en svit som förlängdes till sex raka efter 4–2 under måndagskvällen i Cloetta Center.

Det var Linköpings första hemmaseger sedan den 26 november mot Södertälje.

– Verkligen på tiden, vi har varit inne i en svacka där vi inte jobbat tillräckligt hårt och därför känns det extra skönt med tre poäng, säger Tony Mårtensson.

– Om vi har lätt mot just Timrå hemma? Nej, det kan jag inte påstå, de har ett riktigt bra lag. Men visst kan det finnas en del psykologi med i bilden. Speciellt hos spelarna som varit med där ett tag och inte vunnit här på flera år, menar Mattias Weinhandl.

Som så många gånger innan den här säsongen var det förstakedjan med Mårtensson, Weinhandl och Mikael Håkanson som fällde motståndet.

Weinhandl svarade för både 1–0 och avgörande 4–2, samt assisten till Tony Mårtenssons 3–2. Frånsett målet passade Mårtensson fram till 1–0 och 4–2.

Därmed är radarparet uppe i 46 (Tony), respektive 39 poäng – något duon toppar elitseriens poängliga med.

– Mattias gjorde två riktiga kanonmål, exakt sådana vi övar på varje dag på träningarna. Vi två och Daniel Fernholm står och nöter vår uppställning i power play väldigt ofta och det är kul när det ger resultat, säger Mårtensson.

Annars har topplaget Linköping haft det tungt värre på sistone med fem matcher i följd utan vinst och futtiga tre av 15 möjliga poäng på sistone.

Hemma mot Mora i torsdags buades man till och med ut av de egna supportrarna.

– Vi har varit alldeles för ineffektiva i många matcher och missade ju en hel del även i andra perioden nu. Givetvis kommer tankarna att alla bommade möjligheter ska straffa oss igen, erkänner Weinhandl.

Linköping vann skotten med överlägsna 15–3 i mittakten och hade fyra, fem riktigt vassa chanser utan att kunna överlista Magnus Åkerlund mer än vid ett tillfälle.

Det var full fart framåt och gästerna tvingades mestadels slå ifrån sig och dra på sig fem utvisningar.

Men trots att Timrå hämtade upp 0–2 till 2–2 räckte det inte till någon poäng – även om Petr Tenkrat och Jonathan Hedström var nära kvittering i sista perioden. Då presterade Jonas Fransson två makalösa räddningar.

– Det var inte alls långt från oavgjort, men som helhet var deras seger rättvis. Vi var sega och försiktiga stora delar av matchen och det håller inte mot ett så pass starkt motstånd, kritiserar gästernas tränare Charles Berglund.

TT