Jakten på EM

Max sju överlever från detta ”bananlandslag”

HOCKEY

STOCKHOLM/NEW YORK. Ett svenskt B-landslag mot en bananrepublik på ett konstgräs i Costa Rica.

EM-året 2008 kan börja.

Vill man vara lite extra elak kan man till och med kalla det landslag som i dag gör sin första träning i huvudstaden San José för just ett – bananlandslag. Endast spelare från de skandinaviska ligorna är ju tillgängliga.

När förbundskapten Lars Lagerbäck i maj tar ut den 23 man stora EM-truppen har amatörerna ersatts av proffs och maximalt sex-sju spelare har överlevt.

Det handlar om gamla vanliga namn som Anders Svensson, Niclas Alexandersson, Daniel Andersson och Rami Shaaban. Johan Wiland kan ta platsen som tredjemålvakt och Rade Prica ligger bra till som förste forwardsreserv.

Beroende på Tobias Linderoths skada samt hur många mittfältare Lagerbäck slutligen väljer att åka med kan det också finnas en mittfältsplats öppen.

Enligt många är denna vigd åt Birminghams Sebastian Larsson, men en stark januariturnering kan ge plats åt någon annan, och gärna då en mittfältare som kan slå bananinlägg med vänsterfoten.

Min gissning: Ingen Oremo

För första gången sedan Markus Rosenbergs genombrottsresa 2005 finns en i landslagssammanhang helt oprövad joker i januaritruppen – Gefles uttalade Lagerbäck-favorit Johan Oremo, 21.

Men får jag gissa så här innan första träningsbollen är sparkad åker Oremo inte med till EM.

Historiskt är genombrotten under januariresorna relativt få, i snitt en spelare per gång.

Tobias Linderoth, Alexander Östlund, Rosenberg, Karl Svensson och Matias Concha är lyckade exempel.

Janurilägret fyller ändå en funktion i ett längre perspektiv; den ger välbehövlig erfarenhet till spelare som senare slussas in i landslaget.

Personligen är jag nyfiken på hur mycket HBK:s tuffing Peter Larsson vågar visa, samt vad som gör att Fredrik Stoor spelar match efter match från start i Rosenborg. Samt om Lars Lagerbäck tänker utnyttja matcherna för att nöta in Anders Svensson i en defensiv mittfältsroll om Tobias Linderoth nu missar EM.

Svensson bör vara ett bättre alternativ än Daniel Andersson på den positionen.

Oprövat Costa Rica

Jordbrukslandet Costa Rica har drygt fyra miljoner invånare och bananer är största exportprodukten. Precis som Sverige ställer de upp med oprövade spelare. Uppgifter talar om endast två utlandsproffs.

Matchen är i första hand en avskedsföreställning för storstjärnan Paolo Wanchope (Manchester City, West Ham, Mallorca) som ska sätta punkt för sin långa karriär.

I intervjuer i dagstidningen Nacion har förbundskapten Hernan Medford uttalat sig om att Sverige vill revansch för VM-fiaskot 1990 (där Medford svarade för det avgörande 2-1-målet) men jag vet inte…många i Sveriges lag var ju knappt födda då.

Matchen spelas tragikomiskt nog på konstgräsarenan Saprissa, en av få konstgräsplaner i Centralamerika.

Orsaken är att nationalarenan Alejandro Morera Soto är avstängd till sista juni efter ett läktarbråk under en inhemsk cupmatch i november.

EM-året 2008 kan börja.