”Han är en idiot”

Pavel Brendl bojkottar Tjeckiens landslag: ”Ingen gillar Alois Hadamczik”

Foto: PERNILLA WAHLMAN
FUNNIT SIG TILLRÄTTA Pavel Brendl trivdes aldrig i Nordamerika, men i elitserien har tjecken lyckats bra. Efter en strålande säsong i Mora firar han nu triumfer i Brynäs.
HOCKEY

GÄVLE. Han gillar inte journalister.

Han gillar inte svenskarnas mat.

Han gillar inte Tjeckiens förbundskapten Alois Hadamczik.

Men en sak gillar Pavel Brendl – att göra mål.

– Jag blir glad inombords när jag gör mål, men visar det kanske inte så mycket utåt, säger Pavel Brendl, 26 år.

När Sportbladet startade veckobilagan i ishockey, där huvudnumret är en långintervju med en elitserieprofil, ploppade ett namn upp direkt hos undertecknat;

Pavel Brendl. Han är lika hemlig och mystisk som en CIA-agent. Honom måste vi göra något rejält på.

Men jag förstod att intervjun inte skulle bli lätt.

De flesta gånger som jag pratat med Pavel Brendl har han svarat ”yes”, ”no” eller ”I don’t know” på mina frågor. En mardröm för journalister, kan man säga.

”Blivit bränd av media”

Men lagom till omstarten av elitserien efter nyår hade Brendl gjort tio mål på de senaste åtta matcherna. En glad målskytt borde kunna orka med en lång intervju.

Vi sätter oss ned i hans hörna och bås i Brynäs omklädningsrum. Jag får ett eget tomt bås utan hockeyutrustning eftersom Niclas Andersén är på JVM.

Brendl ser okoncentrerad ut, han drar av tejp från klubben och stör sig på att en fläkt vid Markus Korhonens bås är påslagen.

–?Jag gillar inte att bli intervjuad. Har blivit bränd av media i Nordamerika och i Tjeckien och sedan dess litar jag inte på journalister. Jag förstår att det är en del av hockeylivet, men jag gillar inte den delen.

Media tar för mycket tid och jag skulle hellre ta det lugnt, säger han.

På ett sätt förstår jag Pavel Brendl. Han var en otroligt stor talang och öste in poäng i juniorhockeyn i både Tjeckien och Kanada. Han gjorde exempelvis osannolika 134 poäng på 68 matcher som 17-åring i Calgary Hitmen. Han kallades för den nya Jaromir Jagr och fick mycket uppmärksamhet, stort fokus på sig och hamnade i centrum. Den delen av hockeyn gillar han inte. Han vill hellre vara som tjuren Ferdinand och sitta för sig själv, göra mål på isen och ta det lugnt. Han behöver få vara en fri artist utan bli kontrollerad.

Gick spikrakt uppåt

Det var därför som det gick bra till en början i juniorhockeyn i Kanada, men inte hela tiden.

– Jag tror att jag bytte värdfamilj tre eller fyra gånger i Calgary. Jag ville inte bo med en familj. Jag hade bott ensam och tagit hand om mig själv sedan jag var 15 år. Hade jag fått göra om min karriär så hade jag bara stannat ett år i Kanada och sedan åkt hem till Europa och spelat seniorhockey, säger Brendl.

JVM-guld och utsedd till JVM:s bäste forward och en fjärdeplats i NHL-draften 1999.

Spikrakt uppåt för Brendl i slutet av 90-talet.

Fram till NHL-debuten 2001 med Philadelphia.

–?Jag skadade mig i den tredje perioden när några minuter återstod av matchen. Gjorde illa ankeln mot sargen. Fick aldrig tid för att bli bra igen. Blev inte okej under hela min första säsong. Jättefrustrerande.

Det blev bara 50 NHL-matcher mellan 2001 och 2004.

Talangen från Nove Mesto nad Metuji levererade inte och passade inte in i NHL.

– Tränarna i NHL störde sig på mitt kroppspråk. Det sabbade nog min NHL-karriär.

Till attack mot förbundskaptenen

2004 till 2006 tillhörde Brendl hela nio klubbar. Talangen fick ett dåligt rykte och det var inte förrän i Mora hösten 2006 som hockeylivet fungerade igen.

– Jag fick inte spela i lagen jag kom till. Då tvingades jag att byta klubb. Jag visste hela tiden att jag kunde spela hockey, det handlade bara om att hamna i rätt klubb, säger Brendl.

Självförtroende har Brendl.

Han gör därför starka uttalanden om personer han inte gillar eller när han anser att något är fel. Han har bland annat ställt sig upp i Brynäs omklädningsrum och kritiserat lagkapterna och sagt att de är för dåliga. Hur många nya spelare i Brynäs vågar göra en sådan sak?

Med succén i Mora blev han uttagen till det tjeckiska landslaget till Karjala Cup förra vintern.

Men då kom ett nytt bakslag i Pavel Brendls hockeyliv.

Brendl är riktigt tuff när han förklarar varför.

– Förbundskapten Alois Hadamczik är en idiot. Ingen gillar honom. Han var tvingad att ta ut mig till landslaget eftersom jag gjorde 20 mål på 20 matcher i Mora och han grinade för att ingen i Tjeckien kunde göra mål. Sedan fick jag knappt spela något i Karjala.

Jag kommer inte att spela något mer för Tjeckien. Och jag är övertygad om att de inte vill ha mig heller.

Tjeckiens landslag – nej tack.

Samma sak gäller den svenska maten.

– Svenskar ska alltid ha en vit sås till allt. Fattar inte det och maten är inte varierad. Jag gillar inte maten som vi äter tillsammans i Brynäs. Pasta och vit sås, hela tiden. Jag gillar mat, gillar att laga mat och att äta bra och rejäl mat. Biff är min favoritmat och det ska inte vara sås till maten.

”Blir glad inombords”

Daniel Widing går förbi i omklädningsrummet. Han och Brendl är bästa vänner i laget. De delar rum vid övernattningar med Brynäs och umgås privat. När Widing är i närheten vågar Brendl ta ut svängarna och skämta under intervjun.

–?Widing gillar inte heller vit sås, han ska ha bearnaisesås till allt, säger Brendl och skiner upp en smula.

Min bild av Brendl börjar att klarna. En gudabenånad målskytt med bra självförtroende som har starka åsikter. Han jublar sällan på isen och det gör att många tror att han inte gillar Brynäs eller att spela hockey.

– Jag blir glad inombords när jag gör mål. Sedan vågar man ju inte visa känslor i elitserien. Då blir man utvisad av domaren. Jag har fått tre eller fyra misconduct för att jag visat känslor inför domaren. De dömer dåligt och bedömer Brynäs olika jämfört med våra motståndare och då blir jag frustrerad. Det finns några bra domare i Sverige men också två riktigt dåliga, men vilka de är säger jag inte. Då får jag trubbel när de är på isen.

Värvad av Boork

Den här säsongen har varit upp och ned för både Brendl och Brynäs. Upp som en sol på försäsongen och ned som en pannkaka i serieinledningen där Leif Boork till slut fick sparken.

– Har inget emot Leif Boork. Han ville värva mig och det är alltid bra när det är tränaren som vill värva en spelare. Då vet man att man får spela. Blir man värvad av en sportchef är det ingen garanti att man får spela. Sedan är Boork som alla andra coacher. Vinner laget är coachen bra. Förlorar laget är coachen dålig.

”Vi kan vinna SM-guld”

Brendl har två år kvar på kontraktet med Brynäs. Han kan tänka sig en till sejour i NHL, men säger också att han inte har något emot att spela många år till i Brynäs, som han tror kan nå framgång redan i år.

– Tror att vi kan vinna SM-guld. Tar vi oss bara till slutspel kan allt hända. Vårt problem i början av säsongen var att vi trodde att vi var bättre än vad vi var. Det gick för lätt trots att laget inte spelade så bra. Nu spelar vi en hockey som vi behärskar.

Intervjun är över.

Brendl är glad för det.

– Den tog lite för lång tid och det var för många personliga frågor, säger han avslutningsvis.

FAKTA

Brendl om...

Uppväxten i Tjeckien:

–?Jag kommer från en idrottsfamilj. Min bror Jan är en duktig fotbollsspelare på elitnivå. Han är också en målskytt. Jag spelade fotboll till jag vara 12–13 år och sedan valde jag att satsa på hockeyn.

Vad han gillar hos svenska hockeyspelare:

–?Jag har inga svenska idoler. Gillar svenskarnas sätt att underkasta sig taktik och skridskoåkning. Sedan gillar jag kanadensarnas spelsätt att alltid gå på mål. Tjecker är ofta bra med pucken. Finns bra egenskaper hos alla hockeyspelare, men jag är nöjd med hur jag är.

Gör du om tio år:

– Förhoppnings har jag ett hus i Portugal. Vill spela golf varje dag. Vet inte om jag spelar hockey, kroppen har nog gett upp då. Jag skulle gärna spela till jag är 42, som Tommy Sjödin, men det skulle aldrig gå.

Kostnaden för klädinköp:

–?Inte så mycket. Jag shoppar bara en gång per år, efter säsongen. Jag behöver inte köpa superdyra kläder och jag skulle inte köpa kläder här i Gävle. Finns inga bra affärer. Åker till Stockholm.

Dyraste impulsköpet:

–?Jag köpte en snygg bil, en suv när jag var i Carolina. Men jag kommer inte säga vad den kostade.

Vem han delar du rum med vid övernattning med Brynäs:

–?Nu bor jag med Daniel Widing. När Leif Boork var tränare bodde jag med med Mads Hansen. Har ingen aning varför jag fick byta rumskamrat.

De ofta förekommande resorna till Stockholm:

– En otroligt vacker stad, mycket vatten. Trevliga affärer och restauranger.

Namn: Pavel Brendl. Ålder: 26 år. Född: Nove Mesto nad Metuji i Tjeckien. En liten ort med 10?000–12?000 invånare utanför Prag. Bor: Lägenhetshotell i Gävle. Familj: Singel. Meriter: JVM-guld med Tjeckien 2001. Vann WHL med Calgary Hitmen 1999. (”Tror även att mitt namn är med på en AHL-buckla”). Flest mål i elitserien 06–07. Draftad som nummer fyra av NY Rangers 1999. Aktuell: Gjort 54 mål på 89 elitseriematcher.