Publiken svek Brynäs

– som föll i sudden death

HOCKEY

GÄVLE. Poängkungarna duellerade när Linköping slog Brynäs med 5–4 efter förlängning.

Linköpings Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl och Brynäs Pavel Brendl, Daniel Widing och Mikael Lind hade alla klubborna med i mål.

Matchhjälte blev Linköpings back Jonas Junland, som gjorde 1–0 tidigt i matchen och sedan slog in 5–4 efter 2,17 i förlängningen och gav gästerna bonuspoängen.

Junland, egen produkt, är back bakom Linköpings dynamiska trio Mårtensson, Weinhandl och Mikael Håkansson – men syns sällan själv i målprotokollet.

Tidigare under säsongen hade Junland gjort ett mål och noterat åtta passningar.

Svängig match

Nu blev det två mål och en passning – och segerskytt i en svängig match.

– Det var många bra spelare på isen och vem som helst hade väl kunnat avgöra – men kul att Jonas hade en stor kväll, sade Linköpings andretränare Magnus Hävelid.

Linköping tog med 5–4 sin andra seger över Brynäs efter förlängning, och har utöver det en storseger – och en brakförlust med 2–9 i just Läkerol Arena i den andra elitserieomgången.

Linköping hamnade omgående i numerärt underläge, men tog ändå ledningen i box play-spel tack vare Junland.

– Men utvisningarna var ett stort problem för oss under matchen. Vi hade tre stycken i varje period, och det gjorde att spelet ryckigt, tyckte Hävelid.

– Speciellt jobbigt var det att vi drog på oss en i slutminuterna i matchen. Men när vi klarade oss där var det bara att ösa på i förlängningen. I såna här matcher jagar vi verkligen bonuspoäng.

Kräsen Brynäs-publik

Linköpings förstafemma var återigen mycket bra. Mattias Weinhandl gjorde sitt 22:a mål för säsongen, och håller undan i målligan före Brynäs Pavel Brendl som sköt sitt 21:a. Tony Mårtensson spelade fram till Weinhandl i spel fem mot tre, och hade tidigare skaffat sig ytterligare en passningspoäng och leder därmed poängligan på 51 (14+37).

Linköping såg ut att gå mot segern när man svarade på Brynäs 2–2-mål i den andra perioden genom att ta ledningen bara 24 sekunder senare och sedan gå vidare till även 2–4.

– Med tanke på läget då är vi nöjda med den poäng vi fick, sade hemmatränaren Olof Östblom.

Brynäs tappade dock slutspelsplatsen eftersom Skellefteå smet förbi i den täta kampen kring strecken.

Dessutom spelades matchen inför i stort sett bara en halvbesatt Läkerol Arena. Endast 4390 åskådare fanns på plats – bottenrekord för hallen som rymmer över 8000 åskådare.

TT