Blomdahls nya attack

Först slagsmål – sedan gav han sig på hemmafansen

1 av 3
HOCKEY

LULEÅ. Först var Luleås Cory Larose inblandad i två mål när Luleå körde över Linköping.

Sedan anmälde han sig som frivillig när Linköpings Patric Blomdahl kastat handskarna i slutminuten.

– Jag kan försvara mig och jag visste vem han är och vad han gjort, säger Larose.

Utspelat, utskällt och på gränsen till utbuat.

Men det var i torsdags.

I går studsade Luleå tillbaka och det var Linköping som hamnade i vägen. Luleå var bättre i allt och vann rättvist med 5–0.

Och Luleåtränaren Roger Rönnberg som totalsågade sitt lag efter förlusten mot Södertälje var nu en mycket lyckligare man.

Ilska mot Blomdahl

– Skönt att få vara på lite bättre humör än senast. Alla som ringt mig har börjat med ”hej, ursäkta att jag ringer”. Det kanske inte är det man vill bli känd för, att man är argast i Sverige, säger Rönnberg och skrattar.

Ilskan stod i stället spelarna för.

Och den var riktad mot Linköpingsforwarden Patric Blomdahl som tacklade Luleås Viktor Lindgren så illa när lagen möttes den 8 december att många först fruktade en allvarlig ryggskada.

”Blev som det blev”

Blomdahl har en historia i Luleå och senaste händelsen i Linköping höjde inte hans popularitet. När mindre än en minut återstod av matchen hamnade han i bråk med Luleås Martin Chabada framför Luleås mål.

– Det blev först knuffar och sedan blev det som det blev, säger Blomdahl.

Båda kastade handskarna.

Men mitt i tumultet tog Luleås kanadensare Cory Larose tag i Blomdahl och slet honom åt sidan.

– Chaby (Chabada) är en mycket viktig spelare för laget och vi vill inte att han ska bli skadad eller hamna i något trubbel, säger Larose.

– Jag visste vem han är och vad han gjort. Vi visste alla vad han gjort, säger Larose.

Precis innan linjemännen gick emellan slet Larose bort hjälmen från Blomdahls huvud.

Gest mot huvudet

När Linköpingsforwarden lämnade arenan gjorde han en provocerande gest mot huvudet när han passerade Luleåklacken.

– De hade skrikit hela matchen men sånt bryr jag mig inte om. Jag trodde att de hade skrikit att de ville se mig utan hjälm så därför gjorde jag en gest mot huvudet för jag hade ju ingen hjälm, säger han som förklaring.

Larose ångrar inte bråket med Blomdahl.

– Jag är ingen fighter men jag kan försvara mig, det fick jag lära mig där jag växte upp. Om det hade varit lite mer sånt hade nog fler funderat en extra gång innan man sätter en ful tackling, säger han.

FAKTA

Några av Blomdahls tidigare möten med Luleå:

21 mars 2006 Linköping tog sig vidare från en het kvartsfinalserie mot Luleå med totalt 4–2 i matcher. Patric Blomdahl gjorde sig impopulär i Luleå sedan han tacklat Karl Fabricius i ryggen (matchstraff).

12 mars, 2007 Blomdahl hade inte gjort ett mål under hela grundserien men dunkade helt plötsligt in tre stycken i den fjärde kvartsfinalen. Linköping tog sig till semifinal med sammanlagt 4–0 i matcher.

8 december, 2007 2.21 in i den första perioden tacklade Blomdahl Luleås Viktor Lindgren våldsamt bakom ena målburen. Lindgren rullades ut på bår med hjärnskakning och Blomdahl stängdes av i två matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM