Hockeyligan tackade nej till nytt NHL-avtal: ”Blir lättare att planera”

1 av 2 | Foto: HASSE ROSENTHAL
Möte Här på Infra City utanför Stockholm hade Elitseriens pampar ett stormöte där man bestämde sig för att tacka nej till ett nytt NHL-avtal.
HOCKEY

Sent i onsdagsnatt bestämde sig Hockeyligan för att tacka nej till ett nytt övergångsavtal med NHL.

Kontraktsbundna spelare stoppas därmed från NHL.

– Fördelen för elitserien är att det blir lättare att planera för kommande säsong, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundson.

Mellan klockan 12.00 i onsdags och 12.00 i torsdags var svensk hockeys makthavare samlade på Infra City strax norr om Stockholm.

Klubbdirektör från de tolv elitserieklubbarna var kallade till ett möte och för att rösta om ett nytt avtalsförslag som reglerar övergångar mellan Europa och NHL för spelare under kontrakt.

Klubbdirektörernas svar blev enhälligt.

Nej.

Vill inte ge med sig

Det förslag som makthavarna hade att ta ställning till innebar bland annat att spelare under 22 år automatiskt får gå tillbaka till Europa om de inte tar en plats i NHL.

Men fortfarande vill NHL inte ge med sig vad gäller två-årsregeln som säger att spelare som tingats i NHL-draften måste skriva på för en NHL-klubb inom två år för att inte tappa rättigheten.

– Det är en komplex situation. NHL har bra intentioner att få till stånd ett nytt avtal med Europa. Men de har ett kollektivavtal med spelarfacket NHLPA som gör att det är svårt att ändra villkoren för europeiska spelare. Vi sitter fast, säger Peter Gudmundson, vd för Hockeyligan.

Det finns inget nytt datum för en ny förhandling med NHL och Gudmundson tror inte att det blir någon ny förhandling eller något nytt avtal med NHL.

– Som jag har förstått det så är Tjeckien och Ryssland inne på samma linje som vi är. Med de villkor som är nu så är det bättre att inte ha ett avtal med NHL, säger Gudmundson.

Ingen dränering

För elitserien innebär ett avtalslöst förhållande med NHL en stor förändring.

Tidigare har elitserien dränerats på spelare i slutet av maj.

Men den tiden kan vara förbi.

I ett avtalslöst förhållande kan spelare som har kontrakt i elitserien inte bryta kontraktet och åka till NHL. Då blir det en förhandlingsfråga mellan NHL och elitserieklubben. Vill Anaheim till exempelvis värva Tony Mårtensson från Linköping måste Anaheim betala den prislapp som Linköpings klubbdirektör Mike Helber sätter på Mårtensson. Och vill inte Helber släppa Mårtensson kan inte Anaheim göra någonting.

– En stor fördel blir att elitserieklubbarna får det lättare att planera verksamheten och de vet tidigt vilken trupp de har till nästa säsong. En annan effekt blir nog att vi kommer att se fler ettårskontrakt med spelare, säger Gudmundson.

FAKTA

De olika förslagen

Sverige och Europas förslag till NHL-avtal:

Mer än 200 000 dollar i ersättning per spelare till NHL.

Ett tidigare datum än 15 juni för övergångar.

Kontraktsbundna spelare under 24 år, som inte tar plats i NHL, skickas automatiskt tillbaka till sin klubb i Europa.

Högre straffbelopp för NHL-klubben om de inte låter nya spelare delta i fler än 30 NHL-matcher.

Regeln som säger att NHL-klubben måste skriva kontrakt med unga talanger inom två år från dess att han draftats måste bort.

NHL:s förslag:

Spelare under 22 år, som inte tar plats i NHL, skickas automatiskt tillbaka till tillhörande klubb i Europa.

15 juni som datum för sista övergångar.

Två års regeln måste vara kvar eftersom den finns med i avtalet med spelarfacket.