Storseger för HV i seriefinalen

Körde över Timrå med 6–2

Foto: KAI REHN
HOCKEY

Jönköping (TT)

Seger med 6–2 mot Timrå i lördagens seriefinal och överlägsen ledning i serien. HV71 är just nu Sveriges klart bästa lag. Men det är en relativt ny position för Jönköpingslaget.

– Förr om åren var det alltid kniven på strupen så här års, sade veteranen Per Gustafsson efter matchen.

Det är 14 omgångar kvar i grundserien, men efter lördagens styrkebesked leder HV serien med 16 poäng och ser ut att enkelt ta hem seriesegern.

– Det här är den klart bästa upplagan av HV71 som jag har spelat i. Det är inte lätt ta plats bland sex backar nu, vi har en väldig konkurrens, sade 37-årige Gustafsson efter segern i seriefinalen.

Timrå saknade flera viktiga spelare som långtidsskadade Jonathan Hedström och de finska stjärnorna Riku Hahl och Timo Pärssinen. Men det hade knappast hjälpt om Timrå haft alla spelare tillgängliga. Känslan är att HV71 just nu är klart bättre än övriga lag.

– Vi är väldigt starka och spelar med stort självförtroende. Det är härligt att vara laget som alla vill slå, sade Gustafsson.

Med sikte på 800

HV71 har varit ett av Sveriges bästa lag de senaste fem, sex åren. För många av spelarna är det en självklarhet, men de som har varit med ett tag vet bättre.

Per Gustafsson har varit med längst av alla. Han har spelat i laget sedan slutet av 1980-talet med avbrott för två säsonger i NHL. Det har blivit över 700 matcher för Jönköpingslaget. Och han njuter.

– De yngre spelarna har ju inget att jämföra med. Tidigare var det alltid fokus på att slippa kvalserien och sedan försöka kriga till sig en slutspelsplats.

Mot Timrå var backkämpen bäst på isen. Han gjorde mål och täckte skott och visade att han kan än, även om istiden har minskat och han inte längre spelar i numerärt överläge.

– Man måste finna sig i den roll man har. Nu finns det andra som är bättre än jag i power play. Jag har suttit på bänken vissa matcher i år, och det är man ju inte riktigt van vid.

– Visst känns det lite tråkigt att inte längre få den istid man vill ha, men för mig är det en sporre att träna ännu hårdare. Jag är bättre tränad än på tio år och hoppas kunna hänga med nästa säsong också.

Bra bredd

En av HV71:s stora styrkor denna säsong är kvaliteten i tredje- och fjärdefemmorna. Dessa stod för fyra av sex mål mot Timrå. Fjärdekedjans Johan Lindström floppade i Mora, men har hittat en bra roll i sitt nya lag. Nu kan göra sitt jobb lite mer ostört. Mot Timrå kom Lindströms första mål för HV71.

– Jag kände en annan press på mig i Mora. När jag kom dit hade jag tänkt försöka göra åtminstone hälften så många mål som Brendl gjorde året innan. Men det lossnade aldrig, och till slut fick jag inte ens spela. Det känns riktigt bra att vara tillbaka i HV71, sade Lindström.

Staffan Runemo/TT