Linköping hetast i hett möte

HOCKEY

Linköping såg ut att upprepa den trista vanan att släppa in motståndarna i matchen.

Men i kvällens match mot Färjestad höll man undan och kunde vinna med 4-2.

Det återstår fortfarande 14 omgångar av elitserien. Men kvällens möte mellan Linköping och Färjestad påminde mer om en slutspelsmatch än vanlig serielunk.

”Matchen hade det mesta”

Det var gruff efter avblåsningar, frenetisk skridskoåkning och snabba vändningar.

– Den här matchen hade nog det mesta. Det var som en stabil slutspelsmatch, sa Linköpings tränare Janne Karlsson efteråt.

Det var Färjestad som började bäst men det var Linköping som tog ledningen efter 05.01. Daniel Fernholm skickade iväg ett löst skott mot Jonas Gustavsson i Färjestadskassen som inte såg helt otagbart ut.

2-0 kom mindre än tre minuter senare när Tomas Surovy överlistade Gustavsson med ytterligare ett skott utifrån.

Ingen bra start för Färjestadsmålvakten med andra ord. Men en drömstart för hemmalaget.

– Det är viktigt att vi inte tappar det här nu. Vi måste fortsätta som vi gör här i första, sa Daniel Ferholm till Canal+ i pausen.

Heta känslor

Men tappade spel och ledning var precis det Linköping gjorde i den andra perioden. Färjestad började spela mer intensivt, känslorna blev hetare och Linköping föll tillbaka.

Det kändes därför inte alltför överraskande att hete Pelle Prestberg kunde lirka in ett reduceringsmål efter 27.44. Med det målet inräknat har han nu gjort sex mål på fyra matcher.

Fem minuter före paus satt kvitteringen efter att pucken olyckligt studsat bort från Stana i en tilltrasslad situation framför mål.

Men Linköping verkade ha bestämt sig för att inte tappa poäng efter ytterligare en tappad ledning. I den tredje perioden hittade man tillbaka till sitt fina spel och kunde göra 3-2 i power play.

Precis när Färjestad jagade som värst fick Mattias Weinhandl ett friläge och satte pucken enkelt bakom Gustavsson.

– Jag tjuvade några meter och fick ett friläge. Det var egentligen bara att lägga in den, det var öppen kasse, sa Weinhandl till Canal+ efter matchen.

Med det målet avgjord Weinhandl inte bara matchen utan fortsatte också att hålla Pelle Pestberg bakom sig i elitseriens skytteliga.