Mora kickar Djoos

Kari Eloranta tar över

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
HOCKEY

Tränarkarusellen i Mora IK fortsätter.

Först kickades Magnus Arvedson – och i kväll blev det klart att Pär Djoos får gå från klubben.

– Vi har en tabellposition att ta hänsyn till och kände oss tvungna att ta det här beslutet, säger klubbdirektören Janne Simons till sportbladet.se.

Ny huvudansvarig blir Kari Eloranta.

Jumbolaget Mora, sist i tabellen med 48 poäng, agerar för andra gången den här säsongen och möblerar om på tränarsidan, avslöjar Dalarnas Tidningarnas nätupplaga.

Ut med Pär Djoos.

In med Kari Eloranta, 51 år.

– Vi vill ha en förändring och låter Kari komma in direkt och ta över huvudansvaret. Det här är så klart ingen rolig åtgärd att vidta men vi känner oss tvungna, säger Simons till sportbladet.se.

Mora har sex poäng upp för att undvika en kvalserieplats med elva omgångar kvar av elitserien.

– Vi har vridit och vänt på frågan, men det är enbart tabellpositionen som drivit igenom det här beslutet.

Djoos fick beskedet i dag på eftermiddagen och i nästa vecka kommer parterna att träffas igen.

– Vi vill på något sätt ha kvar Pär i organisationen. Han brinner oerhört mycket för Mora och det vill vi ta tillvara på. Vi får se om vi kan hitta nån lösning, säger Simons.

Hur ser du på att ni för andra gången under en och samma säsong byter tränare?

– Det är inget märkvärdigt i det, det är mest ni i media som har åsikter på det.

Norske forwardsstjärnan Anders Bastiansen hade precis fått beskedet när sportbladet.se pratade med honom på torsdagseftermiddagen.

– Vi blev informerade på träningen alldeles nyss.

Hur ser du på åtgärden?

– Jag tycker att Pär har varit en mycket duktig tränare och en trevlig kille. Vi spelare har stort ansvar i att det går så dåligt i år. Den enklaste lösningen är alltid att sparka tränaren, men det är vi spelare som ska prestera på isen.

– Jag har ingen kritik mot Pär, han har ett brett hockeykunnande och lett laget på ett bra sätt. Spelare på elitnivå vet hur det här spelet ska spelas...det är helt enkelt olyckligt att det har blivit så här.

Kari Eloranta, som sedan i början av januari funnits i laget som assisterande tränare, tar nu med omedelbar verkan över huvudansvaret.

– Han har varit hos oss ett tag och vet vad han vill. Det enda som gäller nu är att vi spelare måste ta tag i det och börjar vinna matcher.

FAKTA

Moras tränarkarusell

26 december 2007. På anandag jul avslöjar Sportbladet att färske tränaren Magnus Arvedsson fått sparken. Mora ligger då sist i tabellen och hade bara vunnit en av de senaste sex matcherna.

Känsliga åtgärden att bänka Mikael Simons, klubbdirektören Jannes son, och lagkaptenen Håkan Bogg ska ha vägt in i beslutet.

– Janne gav mig tre anledningar till varför han sparkade mig. Jag hade för mycket NHL i mig, sedan hade några spelare i laget klagat på för lite med istid och att träningarna var för hårda, sa Arvedson till Sportbladet.

Pär Djoos, och Thomas Melin, tar över.

7 februari 2008.

Omedelbart efter träningen på torsdagseftermiddagen får spelarna beskede att Pär Djoos sparkas och ersätts av assisterande tränaren Kari Eloranta. Norske stjärnan Anders Bastiansen är förvånad över åtgärden.

– Det enda som gäller nu är att vi spelare måste ta tag i det och börjar vinna matcher, säger han till sportbladet.se