Juniormisstaget som sänkte Brynäs

Östbloms beslut kostade krislaget nya poäng

Foto: PERWAH
Ove Molin klappar om Jacob Markström.
HOCKEY

Krisläge i tabellen och sviktande form på lagets målvakter.

Då tog Olof Östblom beslutet att chansa med juniorkeepern Jacob Markström – ett val som stod laget dyrt.

Frölunda utnyttjade ett juniormisstag till 3–2 och vände matchen till seger.

– Det började bra, men sedan slarvade jag vid deras 2–3-mål, säger en besviken elitseriedebutant.

Varken Markus Korhonen eller Daniel Sperrle har imponerat under säsongen och i ett försök att få till en förändring inför hyperviktiga Frölunda-mötet i dag så beslutade sig Olof Östblom för att låta talangen Jacob Markström, 18 år, debutera i elitserien – det trots att målvaktstränaren Pekka Alcén så sent som i måndags varnat för att släppa fram talangen för tidigt.

– Tänk om han släpper in sju mål - då är hans karriär körd. Jag tycker att han är lite för bra för att chansa, sa Alcén till Gävle nyhetsbyrå.

Markström, som av International Scouting Services rankas gå som nummer ett av målvakterna i NHL-draften nästa sommar, stöttades av spelarna matchen igenom.

– Han är en bra målvakt. Vi vet att han är ung och alla är lite extra hjälpsamma, sa Pavel Brendl efter den första perioden, då med Brynäs i en 1–0-ledning.

Ända fram till sista perioden hade Markström agerat med stor pondus och visat att han har alla kvaliteter för att bli en framtida stormålvakt men vid ställningen 2–2 kom misstaget som bjöd in Frölunda till en matchvinnande vändning.

Mikael Johanssons projektil från blålinjen träffade stolpen och studsade långt ut mot vänsterkanten, i en situation som i det läget kändes överspelad – men när Markström tog alldeles för lång tid på sig att komma upp på benen och ta ny position hann Oscar Acerström dundra in 3–2.

Efteråt förstod Markström direkt vad det misstaget betydde.

– Det gick bra i inledningen, men sedan slarvade jag. Det var mycket som var annarlunda här, farten, skotten och självklart huvudet. Spelarna tänker mer.

När Tommi Kallio drog upp 4–2 i krysset med mindre än fem minuter kvar rann matchen ifrån Brynäs, som nu etsats fast allt mer på kvalserieplatsen efter åttonde raka hemmamatchen utan seger.

För Frölunda innebar de tre poängen ett lyft uppåt.

– Det här betyder mycket för självkänslan. Bortaspelet har varit lite klent, varje poäng vi kan ta borta är väldigt värdefullt, säger tränaren Roger Melin.