PANIKEN

Brynäs åttonde raka hemmaförlust – chansade med 18-åring i målet

Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
FRITT FALL Brynäs åkte på en ny tung förlust. Här tvingas 18-årige målvakten Jacob Markström släppa en puck förbi sig. 2–4 mot Frölunda var den åttonde raka hemmaförlusten – nu är kvalserien nära för det klassiska laget.
HOCKEY

Gävle. Åttonde hemmamatchen i rad utan vinst. Då sprider sig paniken i Brynäs.

Mot Frölunda chans-ade hårt pressade Olof Östblom med en ton-åring i mål.

– Jag funderar inte ens över hur säkert jag sitter, säger Östblom.

Östblom är hårt pressad.

Två darriga målvakter och ett bottenläge i tabellen. Då spelar Brynäs tränare Olof Östblom ett mycket högt spel och slänger in superlöftet Jacob Markström, 18, i mål. En chansning som inte gick hem och mer ett tecken på ren desperation enligt många.

– Det håller jag inte med om. Jacob Markström har förtjänat den här chansen, han är en bra målvakt och han har fått den stöttning han behöver för att stå sin första elitseriematch. Han gör det fantastiskt bra med tanke på det utsatta läge vi är i, säger Olof Östblom.

Hur säkert sitter du som tränare efter alla nederlag?

– Jag har en uppgift och den försöker jag sköta på bästa sätt. Sedan får Michael Sundlöv och styrelsen i Brynäs fundera och agera efter det som de tycker är bäst för Brynäs.

”Kompetent”

Den trängda sportchefen Michael Sundlöv tycker

inte heller att det var en chansning att spela en 18-årig debutant när hela föreningens existens står på spel.

– Nej, det gör jag inte. Det är en mycket kompetent målvakt och vi måste göra något för att väcka laget så det var ett medvetet val och jag har fullt förtroende för tränarstaben, säger Sundlöv.

Självkritisk

Så det är inte aktuellt med ett tränarbyte eller hjälp till Östblom i båset framöver?

– Lagt kort ligger och jag är säker på att det vänder. Finns det en gud så förtjänar vi en seger till sist, helst på måndag mot Södertälje.

Huvudpersonen själv, Jacob Markström, som anses vara en av världens bästa målvakter i årskullen födda 1990, var mest glad över att få elitserie debuten avklarad.

Han var dock självkritisk över 2–3-pucken som var en regelrätt målvaktstavla av 18-åringen.

– Det straffar sig direkt att slarva på den här nivån, det var en skitpuck som jag borde tagit, säger Jacob Markström.

FAKTA

Brynäs har skakats av flera kriser

Boork sparkas

Redan efter elva omgångar tar Brynäs tålamod slut med tränaren Leif Boork. Hans filosofi med att vila stjärnor varje match uppskattas varken av spelarna eller klubbledningen och Boork tvingas bort.

Klubbdirektören slutar

Klubbdirektören Kent-Åke Eriksson lämnar sitt jobb efter trassel med sin privatekonomi. ”Vi har därför kommit överens om att skiljas åt”, säger ordföranden Christer Sundin.

Publiken sviker

Fansen har inte slutit upp bakom laget i Läkerol Arena. Publiksnittet för Brynäs har sjunkit och klubben förlorar pengar varje hemmamatch.

Lagkaptenen blir petad

Tränaren Olof Östblom chockar hockey-Sverige med att peta lagkaptenen och åldermannen Tommy Sjödin, 42. Efter matchen uttalade sig Östblom att ”Sjödin var som bäst 1992”.

Spekulationer om Östblom

När laget rasat i tabellen har ryktena om förändringar i ledarstaben tagit fart. Förra Moraduon Harri Rindell och Pär Djoos har pekats ut som Olof Östbloms ersättare.