Linköpings doldis sänkte Frölunda

Oväntad matchhjälte i hett mötte

HOCKEY

LINKÖPING. 4–3 i mål och 61–51 i antal utvisningsminuter – mötet mellan Linköping och Frölunda var lika hett som en slutspelsmatch.

Det var bara matchvinnaren som var oväntad.

Efter höstens långa skada och nötande på avbytarbänken svarade Mattias Carlsson för två mål och kan bli en joker för LHC.

– Det är grymt viktigt att vinna en sådan här match, inte minst inför slutspelet om vi skulle mötas då, ler segerhjälten i omklädningsrummet efteråt.

Mattias Carlsson värvades till Linköping i våras efter fyra succéfyllda säsonger i allsvenskan med Rögle. Comebacken i elitserien (har tidigare spelat två säsonger med

Södertälje), blev dock inte riktigt som Carlsson hade tänkt sig. Hösten handlade mest om skador. Mattias hann bara spela fyra omgångar innan han tvingades vila i två månader på grund av problem med ljumskarna.

Formen på väg

– Ingen höjdare att berätta för nya klubben att man är skadad direkt. Det var tungt att se matcherna från läktaren och underlättade inte precis för mig att ta en plats, säger Carlsson.

Nu verkar formen vara på väg – lagom till slutspelet.

I första matchen från start på flera veckor fördubblades antalet fullträffar – och ökades från två till fyra i vinter.

Mardrömsstart för Frölunda

Mattias Carlsson fick en hel del speltid i tredjekedjan och tryckte säkert in både 1–0 (fri efter ett suveränt pass av Jonas Junland) och 3–2 (direktskott efter förarbete av Niklas Persson). Det sistnämnda kom i slutet av den första perioden och var extra viktigt med tanke på att Frölunda precis hade hämtat upp 0–2.

Gästerna fick en mardrömsstart med två mål i baken redan efter 3.24 minuter. När försvaret och målvakten Ari Ahonen blev bortlurat av backen Johan Fransson tog tränaren Roger Melin timeout. Direkt efter reducerade Johan Andersson och göteborgarna kämpade sig även till en kvittering genom Karl Fabricius i den fartfyllda, offensiva och underhållande matchen.

Matchstraff på slutet

Trots att Linköping drog på sig klart fler utvisningar skapade man flest chanser och kunde gå ifrån till 4–2 genom skyttekungen Mattias Weinhandl. Tomi Kallio reducerade på straff och därefter hettade det till rejält med en hel del slagsmål och utvisningar. Som mest hade Linköping fem man på botbänken (!) samtidigt.

Frustrerade Frölundaspelare, som fortfarande inte säkrat en slutspelsplats, visade väldigt dåligt humör de sista minuterna. När laget tagit ut målvakten i jakten på en kvittering drog först Tomi Kallio på sig en tvåminutersutvisning innan Jonas Nordqvist onödigt åkte på ett matchstraff.

I stället för sex mot fem tvingades gästerna därför att spela tre mot fem på slutet och då kunde östgötarna enkelt hålla undan.

Joakim Löwing/TT