Sterner hotar stämma Rögle

Legendaren påstås ha blivit sparkad i jubileumsbok: ”Jag kräver en ursäkt”

HOCKEY

Legendaren Ulf Sterner, 67, är på krigsstigen – mot Rögle BK.

Den forne ishockeystjärnan anser att klubben ljuger i sin jubileumsbok.

– Nu kräver jag en ursäkt, annars överväger jag att stämma Rögle för förtal, säger han.

Foto: BO HOLST
Rögles värvarboss Gösta Carlsson chockade hockeyexperterna när han lockade hem Ulf Sterner från NHL.

Ulf Sterner, svensk guldhjälte vid ishockey-VM 1962 i Colorado Springs, producerade mängder av mål under sina två säsonger i Rögle innan han 1967 återvände till Värmland och Färjestad.

”Inte roligt”

Häromdagen fick han Rögles jubileumsbok – och blev rejält upprörd, då det i kapitlet om honom står att han fick sparken från Ängelholmsklubben.

– Jag trivdes under åren i Rögle och följer fortfarande hur laget ligger till i allsvenskan. Att få läsa något sådant här i en officiell jubileumsbok är inte roligt, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

”Sterner har rätt”

Rögles värmländske ordförande Kjell Nilsson – ordförande i svenska ishockeyförbundet 2002-2004 – var själv aktiv på 60-talet och spelade mot Sterner vid flera tillfällen.

Han ger Sterner rätt.

– Det är inte sant det som står i jubileumsboken. Jag vet själv att det inte stämmer. Det förhöll sig precis tvärtom. Det var Des Moroney (tränaren) som sparkades, inte Sterner, säger Kjell Nilsson till NWT.

Dementi på hemsidan?

Men någon offentlig ursäkt är inte aktuell – än.

– Njaa... Jag måste kolla upp det här. Det är olika författare till jubileumsboken och jag står inte som ansvarig utgivare. Det gör Sportförlaget som gav ut den, säger Nilsson.

Sportförlagets Roger Grym säger till NWT:

– Det här vet jag ingenting om. Men har det blivit ett fel i boken så ska jag kontakta Rögles kansli och se till så att de skickar ut en dementi på sin hemsida.

FAKTA

Ulf Sterner

Ålder: 67.

A-landskamper: 209.

Klubbar: Deje IK, Forshaga IF, Västra Frölunda IF, Färjestads BK, Saint Pauli, Baltimore Clippers, New York Rangers, Rögle BK, London Lions, IFK Bäcken, Vänersborgs HC, Hammarö HC, Skattkärrs IF, Skåre BK, Bayreth, Hedos München, EV Füssen.

Meriter: VM-guld 1962, VM-silver 1963, 1967, 1969, 1970, 1973, VM-brons 1971, OS-silver 1964, OS-femteplats 1960, Guldpucken 1963.

Utdrag ur Rögles jubileumsbok:

”Ulf Sterner tog plats i Rögle BK. Trots alla andra stjärnspelare var det honom alla jublade åt och tidningarna skrev om. Något som spelande tränaren Des Moroney inte riktigt tålde. Han fick med sig Gösta ”Pollenkungen” Carlsson och Ulf Sterner fick sparken. På det här sättet kunde ”Pollenkungen” göra sig av med bara en ”stjärnspelare” – hade han kickat Des Moroney hade han inte bara gjort sig av med en bra spelare. Des var var ju också lagets tränare”.