HV71 säkrade seriesegern

”Skönt att det är i hamn”

HOCKEY

Med fyra omgångar kvar har HV 71 säkrat elitseriesegern. Övertidssegern med 3–2 i elitseriefinalen hemma mot Modo räckte för att även i teorin säkra förstaplatsen.

– Skönt att det är i hamn i alla fall, säger HV:s assisterande tränare Thomas Ljungbergh.

HV71 började i ett högt tempo för att sedan ha allt svårare att hitta luckor i Modos försvar.

– Vi försökte komma ut med fart men sedan tycker jag att vi tappar fokus lite grand, säger Ljungbergh.

Poängräddare framför andra i HV den här kvällen var Johan Åkerman. Den spelskicklige backen såg med två välriktade skott från blålinjen till att ordna förlängning. I den gjorde Jan Hrdina målet som gav två HV-poäng men det spelade inte så stor roll, seriesegern var redan säkrad i det läget.

Stolt Modotränare

Modotränaren Harald Lückner var ganska nöjd med en poäng.

– Jag är oerhört stolt över killarnas prestation. Vi är kort om folk, har varit så en längre tid men kommer hit och krigar så bra mot seriesuveränen, säger Lückner.

Efter att Modo med ganska mycket tur och en storspelande Karol Krizan i målet hållit tätt i första perioden såg det betydligt mer disciplinerat och säkert ut i fortsättningen. Gästerna fick det viktiga ledningsmålet i mittperioden genom backen Jens Westin, kunde sedan spela lite på resultatet och gjorde det mycket skickligt. Johan Åkerman kvitterade i spel fem mot tre men Jari Tolsa replikerade snabbt, också det i power play.

”Domaren tuff”

Visst hade HV sina chanser men det var endast i power play som Modo var satt under verklig press. Och det blev en hel del spel i numerärt överläge i slutet.

– När vi leder med 2–1 har vi det som i en liten ask, tycker Lückner. Man får ju inte säga något men i slutet tycker jag att domaren är väldigt tuff mot oss.

I spel sex mot tre kvitterade Johan Åkerman en andra gång och sedan avgjorde Jan Hrdina i förlängningen.

”Viktigt komma tvåa”

– Vi chansade med tre forwards då. Det gjorde liksom inget att tappa en poäng till HV, säger Modotränaren, som är ute efter andraplatsen i serien.

– Det är mycket viktigt att komma tvåa, dels för att man får en extra hemmamatch både i kvartsfinal och semi, dels för att man inte vill möta HV 71 förrän i en final.

Tyvärr för redan skadedrabbade Modo blev även lagets målkung skadad i går. Magnus Wernblom vred till knäet i andra perioden och fick utgå.

TT