”Ena dagen är du idiot – nästa geni”

Janne Karlsson om guldsnacket, flytten till Frölunda och Tre Kronor

HOCKEY

LINKÖPING. Det skulle bli två säsonger i bakgrunden.

Det blev något helt annat.

Sportslig succé blandat med svarta rubriker summerar Jan Karlssons tid som tränare för Linköping.

Foto: FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Mot nya utmaningar Janne Karlsson har tagit Linköping till två raka SM-finaler. Men nästa säsong väntar istället jobb i Frölundas organisation.

Sveriges hetaste tränare plockar upp oss utanför järnvägsstationen. Bilfärden går till favoritrestaurangen, ett anspråkslöst lunchställe i ett industriområde. På menyn står svensk husmanskost.

– Jag älskar verkligen husmanskost. Skulle lätt kunna åka tio mil för att äta riktigt god raggmunk, säger Karlsson samtidigt som han slevar in ärtsoppa.

Sedan följer en tio minuter lång utläggning där han förklarar skillnaden mellan öländska kroppkakor och den småländska varianten.

Smålänningen Karlsson förespråkar de sistnämnda.

Med jämna mellanrum kommer människor fram och gratulerar till segern nere i Jönköping. Linköping är bara två segrar från klubbens största framgång någonsin. Tabelltvåan har gått fram som en ångvält i slutspelet, och hela stan andas SM-guld.

Vad kan stoppa er nu?

– Oj, säkert en hel del. Vi har skaffat oss ett fantastiskt bra utgångsläge. Samtidigt vet alla att det kan svänga oerhört snabbt.

Förklara varför det gått så bra.

– Mycket handlar om att killarna jobbar kopiöst för varandra, och att alla underordnar sig spelsystemet vi har. Det finns inga hemligheter med hur vi spelar, gäller bara att alla gör vad vi kommit överens om.

– Sedan glömmer många bort att vi faktiskt kom tvåa i serien och bara förlorade en match mer än HV 71.

”Blir inte som man tänkt”

Två år som assisterande tränare i Linköping kombinerat med att vara Bengt-Åke Gustafssons högra hand lät som en ganska behaglig tillvaro.

Men Janne Karlsson hade ingen aning om vad som väntade när han gick in till Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian och ansökte om tjänstledighet.

– Nja, men så brukar det vara. Saker blir aldrig som man tänkt sig. Men det har varit två lärorika och fantastiskt roliga år.

Sportsligt är succén odiskutabel. Två raka SM-finaler är ett imponerande facit.

Men allt har inte handlat om segrar och framgångar.

Jan Karlsson utmålades av många som en svikare när han tog över huvudansvaret då Gunnar Persson fick sparken. Och efter det uppmärksammade bråket med en krogvakt i höstas höjdes röster för att han skulle få sparken.

De senaste veckorna har han hyllats för sin taktiska skicklighet och nämnts som Tre Kronors nästa förbundskapten.

– Jo du, det svänger snabbt i den här branschen. Idiot ena dagen, geni den andra, säger Karlsson och flinar brett.

Utåt kunde man få uppfattningen att du inte påverkades nämnvärt av det som hände utanför den där krogen i höstas. Hur mådde du egentligen?

– Klart man haft bättre dagar, och det är väl inget jag rekommenderar någon att göra. Men jag vet hur media fungerar; gör man något galet får man sig en snyting. Samtidigt visste jag att det bara var att ta smällen, det var bara att svara i telefonen när den ringde som värst under de där dagarna.

Du var inte orolig att det skulle påverka din auktoritet som tränare?

– Nej, där tror jag killarna har samma inställning som mig. Ibland kan det bli fel men man ska ändå känna att man är välkommen tillbaka. Jag frågade om någon tyckte att jag inte var kapabel att sköta mitt jobb på grund av det som hade hänt.

Inne på de sista dagarna

Han är inne på de sista dagarna på sin resa med Linköping. Nästa säsong kommer Karlsson – tillsammans med Ulf Dahlén – att leda Frölunda.

Hur blir det att återgå till rollen som assisterande tränare igen?

– Inga problem. Medialt är det någon som ska stå längst fram, men att inte jag har den sysslan spelar ingen roll. Vad som driver mig är själva spelet ishockey, att få en grupp individer att fungera tillsammans. Det kommer jag fortfarande kunna påverka.

Hur har beslutet att flytta tillbaka till Göteborg påverkat dina sista månader i Linköping?

– Inte någonting. Jag vill alltid vinna lika mycket, oavsett om jag har tio dagar eller tio år kvar på kontraktet. Jag sa till grabbarna: ”Ni känner mig, jag vill vinna hockeymatcher och göra rätt för mig”

Det sistnämnda återkommer han ofta till under intervjun. Att göra rätt för sig är viktigt.

– Det hänger med från min uppväxt. Mina föräldrar präntade in det, och det sitter kvar. Om man åtar sig något ska man göra rätt för sig.

Vilka egenskaper hos en spelare kan göra dig riktigt förbannad?

– Lathet och nonchalans när jag vet att det finns potential och kvalitet. Det kan irritera mig något kopiöst.

Hur ser du på framtiden?

– Just nu ska det bara bli jäkligt skoj att komma tillbaka till Göteborg och jobba i Frölundas organisation nästa säsong.

Förbundskapten?

– (Skratt) Nej, det har jag inte ens haft i tankarna. Det är en fråga som är allt för … hypotetisk.

Lockar det att hjälpa till med Tre Kronor nu när du blir assisterande tränare i klubblaget igen?

– Det kanske kan hända.

Har du pratat med Bengt-Åke?

– Nja, vi får se vad som händer framöver.

Jan Karlsson

Ålder: 49. Familj: Hustru Carina, barnen Emelie, 26, och Robin 21 bor kvar i Göteborg. Moderklubb: Åseda. Klubbar som spelare: Åseda, HV 71 (1975–80), Frölunda (1981–1990), Mörrum (1990–93). Meriter som tränare: SM-guld med Frölunda 2003 och 2005, OS-guld och VM-guld med Tre Kronor 2006.

ARTIKELN HANDLAR OM