Alternativa ligor

HOCKEY

NHL med en europeisk division

Ett alternativ som har diskuterats under några år, men är i dagsläget känns det allt mer tveksamt om NHL kommer att realisera planerna inom de närmsta åren.

Både pengarna och traditionen finns där. NHL är ett oerhört starkt varumärke som funnits under lång tid och har byggt upp en väldigt stark organisation.

Minimalt inflytande för de europeiska klubbarna. Även om det blir en europeisk division kommer NHL att styra det mesta, och kommer inte vara beredd att lyssna på någon annan.

En nystartad Europaliga

En nystartad liga med lag från bland annat Sverige, Finland, Tjeckien Tyskland och Schweiz. Finns inga konkreta planer i dagsläget, men det kan finnas många fördelar med en nystartad Europaliga.

Gemensam kultur och sätt att tänka. Fri rörlighet på arbetskraft inom EU. Länder som Sverige, Finland och Tjeckien är oerhört traditionsstarka hockeynationer. Tyskland och Schweiz är attraktiva marknader.

Försök med Europaligor har misslyckats tidigare.

I dag styrs ligorna delvis av respektive förbund och är stängda för utländska lag. Klubbarna är rädda att deras inflytande skulle begränsas.

Champions Hockey League

Turnering där de tolv bästa lagen från de största europeiska hockeynationerna är med har premiär i höst. Den totala prispotten uppgår till 100 miljoner kronor.

Ett bra grundkoncept som ska ger internationella matcher på hög nivå och som på sikt kan generera en hel del pengar till klubbarna.

Klubbarna tycker att de olika ishockeyförbunden har för mycket att säga till om, och att dialogen med klubbarna är för dålig. Bland annat är det förbunden som styr spelordningen.

Ryska ligan (KHL)

Öppen liga som redan har tagit in lag från Kazakstan, Lettland och Vitryssland. Består i dagsläget av 24 lag, men redan till 2009/10 vill ligan utöka med sex lag.

Pengar och visioner. Det finns nästan obegränsat med pengar inom rysk hockey. Samtidigt jobbar KHL stenhårt på att marknadsföra sig som ett slagkraftigt alternativ till NHL.

Attraktionskraften hos ryska lag är begränsad, och precis som med NHL finns risken att inflytandet blir minimalt. Är uppbyggd för att i första hand passa de ryska klubbarna.