Förbundet slår tillbaka

Englund: "Klubbdirektörerna är okunniga"

1 av 2
Bengt-Åke Gustafsson.
HOCKEY

QUEBEC. Elitserieklubbarna sågar Euro Hockey Tour.

Nu slår Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund tillbaka:

– Klubbdirektörerna är okunniga och har inte kompetens att avgöra vad som är bäst för svensk ishockey.

Landets tolv elitserieklubbar är kritiska mot det nuvarande landslagsupplägget och kräver förändringar de kommande åren. Men förbundet har tecknat ett avtal med övriga tre länder om att Euro Hockey Tour ska spelas i ytterligare tre år.

Och enligt Christer Englund finns i dagsläget inga planer på några förändringar.

– Det här handlar ju om vilken väg vi ska välja för att utveckla svensk hockey. Ingen av de här klubbdirektörerna värnar om svensk hockey. Det enda de bryr sig om är sin egen klubb.

Svenska ishockeyförbundet omsätter årligen runt 100 miljoner kronor. 65 av de 100 miljonerna kommer från flaggskeppet Tre Kronor.

Christer Englund menar att LG Games är en nödvändighet för att förbundet ska överleva ekonomiskt. LG Games säkerställer både kommersiella avtal och tv-avtal. Läggs turneringen ner försvinner en stor inkomstkälla.

– Pengar som vi använder för att utveckla ledare, funktionärer, domare och ungdomslag. Elitserieklubbarna skickar ju inte en enda krona ner i seriesystemet, säger Englund.

Bengt-Åke förstår inte kritiken

Englund får medhåll av förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

– Vi måste ha ett landslag. Vad vore fotbollen utan fotbollslandslaget, till exempel. Jag förstår inte varför klubbarna inte gillar landslaget. Nästa år ska jag spela de 30 bästa spelarna i samtliga turneringar, hälsa klubbledarna det, säger Gustafsson lite irriterat.

En förutsättning för att få arrangera LG Games är att Tre Kronor deltar i de tre övriga turneringarna. Kritiken att Euro Hockey Tour omöjliggör ett fungerande spelprogram i elitserien avfärdar Englund.

– Vill klubbarna spela sina matcher över längre tid får de väl börja spela tidigare på hösten, precis som de gör i Finland och Tjeckien.

Christer Englund passar också på att dela ut en rejäl känga till elitserieklubbarnas direktörer:

– Medan vi har ett ansvar för helheten i svensk ishockey tänker de här herrarna så oerhört kortsiktigt. Jag brukar säga att de håller på med kvartalsekonomi.