MILJONSMÄLLEN

Brynäs gick åtta miljoner kr back den gångna säsongen

Foto: ANDERS SUNDIN
Bistra miner när Brynäs miljonunderskott och åtgärdspaket presenterades på pingstaftonen, Hans-Göran Karlsson (tf klubbdirektör), Christer Sundin (ordförande i Brynäs styrelse) och Stina Jonsson (controller).
HOCKEY

Fiaskosäsong – både på och utanför isen.

Brynäs gör den här säsongen en rekordförlust på åtta miljoner kronor.

Nu har klubben tagit fram en åtgärdsplan.

Brynäs säsong var bara elva omgångar gammal när klubben sparkade huvudtränaren Leif Boork. Men någon större förändring blev det inte och de tolvfaldiga svenska mästarna rasade ner i kvalserien.

Publiken svek

Efter stor dramatik lyckades dock klubben hålla sig kvar i ishockeyns finrum – men utanför isen åkte den anrika klubben på en miljonsmäll, något som framkom när klubben i dag valde att redovisa sin bokslutsprognos med en månad kvar till årsmötet.

Det kalkylerade publiksnittet på 6 500 åskådare uppfylldes inte och nybyggda Läkerol Arena blev närmast en belastning.

– Det kostar alldeles för mycket att driva arenan, säger ordförande Christer Sundin till Gävle Nyhetsbyrå.

– När vi gjorde budgeten hade vi bara ett halvårs erfarenhet av Läkerol Arena, och självklart var det ingen i organisationen som exakt visste hur det skulle gå till.

Minskad trupp

För att få ordning på ekonomin och säkra föreningens långsiktiga överlevnad har organisationen sedan januari arbetat med en åtgärdsplan. Åtgärdsplanen innebär att Brynäs IF under nästa säsong ska sänka kostnadsmassan med 10 miljoner.

Kommande säsong siktar Brynäs på med en mindre vinst. Det görs genom att budgeten för spelartruppen minskas med sex miljoner kronor och antalet spelare sänks från 30 till 23.

– Det kommer att bli mycket tufft, men det här är något vi måste göra för att säkra föreningens långsiktiga överlevnad, säger Hans-Göran Karlsson, tf klubbdirektör i Brynäs i ett pressmeddelande.