Linköping värvar Färjestads guldkeeper

Henriksson presenteras i dag – Stana lämnar

HOCKEY

Han har varit med och tagit klubben till två raka SM-finaler.

Men nu väljer Linköping att släppa sin förstemålvakt Rastislav Stana.

Ersättaren är redan klar: Färjestads förre guldmålvakt Daniel Henriksson.

Foto: FOTO: EIVIND VOGEL-RÖDIN
Daniel Henriksson.

Försäsongens hittills största målvaktsrockad är därmed ett faktum. Linköping gör sig alltså av med Rastislav Stana trots att slovaken har ett år kvar på kontrakt. I stället värvar de två senaste årens SM-finalist Daniel Henriksson.

Linköping lägger locket på

Den förre Färjestadsmålvakten fick lämna ryska Sibir Novosibirsk mitt under förra säsongen och flyttade i stället till Salzburg, där han blev österrikisk mästare.

Men nu blir det comeback i elitserien för ”Hento”:

– Jag kan varken bekräfta eller dementera dina uppgifter. När något är klart med en ny spelare kommer vi att gå ut med det, säger Linköpings sportchef Johan Hemlin.

Tog SM-guld 2006

Enligt vad Sportbladet erfar var beslutet att bryta kontraktet med Stana ömsesidigt. Dels ville Stana lämna, dels har inte Linköping varit nöjd med sin förstemålvakt. I slutspelen har Stana imponerat i kvarts- och semifinal för att sedan förlora målvaktsmatcherna mot Modos Karol Krizan och HV:s Stefan Liv.

I årets grundserie var han dessutom darrig och slutade först på en tiondeplats i målvaktsligan. När Stana fick ett erbjudande från Ryssland hade Linköping ingenting emot att släppa honom.

Nu hoppas Linköping att Daniel Henriksson ska göra det Stana inte klarade av: att ta klubben till det första SM-guldet någonsin. Henriksson förde Färjestad till SM-guld 2006.