Toppen är nådd nu – inför ett lönetak

HOCKEY

Varning för framtiden.

Svensk elitishockey är på väg in i en recession.

Nu måste klubbarna införa ett lönetak – annars slår lågkonjunkturen hårt mot hockeyfansen.

Tre klubbar är väldigt välmående i elitserien; Frölunda, HV71 och Färjestad. Där bakom finns Linköping och Modo som står nära överklassen.

Men övriga klubbar har bara någon eller några miljoner i kassakistan. Det är ungefär vad en eller två misslyckade värvningar kostar att köpa ut efter ett fiasko. En liten marginal om

säsongen skulle bli arbetsam.

Sedan finns gråzoner i bokföringen.

Som exempelvis Djurgården som får extern hjälp av en miljardär eller Brynäs, som hade 5,6 miljoner i eget kapital för ett år sedan och nu går back med 8 miljoner, men ändå redovisar 5 miljoner i eget kapital våren 2008.

Problemet med elitserien är att klubbarna nått en peak. De flesta har nya arenor med högsta publiksnittet genom tiderna och bästa sponsorstödet någonsin.

Toppen är nådd.

Problemet är att kostnaderna ökar – men

inte intäkterna från hockeyn.

Dyra värvningar gör att klubbarna går på knäna. HV71 satsade på att värva hem Stefan Liv och Björn Melin, en utökad årlig kostnad för HV71 på 6,5 miljoner kronor med sociala avgifter.

Brynäs valde att satsa på en spelartrupp med 29 spelare och trots en publiksuccé i kvalserien gick klubben åtta miljoner kronor i förlust.

Dyra spelare ger dyra kostnader.

Så dyra kostnader att de flesta klubbar tar sig vatten över huvudet. Man värvar stjärnor för att ge fansen glädje och betalar överpriser på en marknad som pressas uppåt av KHL och NHL och skapar en alltför brant lönespiral.

Jag vet att Färjestad är för ett lönetak.

Helt rätt!

Det är ett måste

Då behöver inte Timrå, HV71 och Frölunda bjuda ihjäl sig för att få Riku Hahls namnteckning. Eller Färjestad och Frölunda om Johan Holmqvist.

analys Tomas [email protected]