Miljonbråk om Timrås supertalang

"Ska ha pengar om han ska spela i NHL"

Foto: Jimmy Wixtröm
vill ha betalt Peter Regin.
HOCKEY

I fredags skrev Peter Regin, 22, på ett tvåårskontrakt med Ottawa Senators.

Nu hotar Timrå att stoppa den danske stjärncentern.

– Vi ska ha 200 000 dollar om Regin ska spela i NHL,

säger Timrås klubbdirektör Thomas Johansson.

Den avtalslösa situationen mellan Europa och NHL skapar kaos på transfermarknaden. När Peter Regin i december förlängde kontraktet med Timrå ingick också en klausul som gjorde att han kunde bryta för spel i NHL. Med det förra avtalet hade Timrå fått 200 000 dollar för Regin.

Men enligt Thomas Johansson är det glasklart att Regins klausul är utformad så att Ottawa fortfarande måste betala 200 000 dollar om Regin ska spela i Kanada nästa säsong.

Samtidigt får inte NHL-klubbarna betala ut några övergångspengar för europeiska spelare när det inte finns något giltigt avtal med Europa. NHL:s ledning har hotat klubbarna med dryga böter om de betalar någon övergångssumma så länge det inte finns något nytt avtal.

”Avtal är till för att följas”

Och Timrå har inga planer på att släppa sin stjärna utan ekonomisk ersättning:

– Min utgångspunkt är att avtal är till för att följas, och att vi ska ha 200 000 dollar om Regin ska spela i NHL, säger Thomas Johansson.

Peter Regins amerikanska agent Marc Levine:

– Allt jag vet är att Peter var fri att gå till NHL enligt det gamla avtalet mellan NHL och det europeiska ishockeyförbundet, och att han skrev på kontraktet med Ottawa före den 1 juni. Sedan är det upp till Timrå och Ottawa att lösa det här. Hur det gör det har jag ingen aning om.

FAKTA

SVENSKA ELITSERIESPELARE SOM SKRIVIT PÅ FÖR NHL-KLUBBAR:

Daniel Larsson målvakt, Detroit Redwings. Kontraktet med Djurgården hade gått ut när han skrev på för Detroit.

Dennis Persson back, Buffalo Sabres. Kontraktslös när han skrev på för Buffalo.

Patric Hörnqvist forward, Nashville Predators. Skrev på för Nashville redan inför förra säsongen, men lånades ut till Djurgården.

Joel Gistedt målvakt, Phoenix Coyotes. Kontrakt med Frölunda, men klubben tänker inte kräva någon ersättning för Gistedt.

Fabian Brunnström forward, Dallas Stars. Hade kontrakt med Färjestad, men en klausul gjorde att han kunde gå till NHL utan att Färjestad fick någon ekonomisk ersättning.

Jhonas Enroth målvakt, Buffalo Sabres. Kontraktslös när han skrev på för Buffalo.