Tränarnas tips: Linköping

 ”Det där lyssnar vi inte på”

HOCKEY

Linköping – om tränarna får välja. Östgötarna blir favoriter den här säsongen i elitserien, tätt följda av Frölunda.

– Det där lyssnar vi inte på, vi sköter vårt, säger nye Linköpingstränaren Slavomir Lener.

Linköping vinner finalen mot Frölunda. Åtminstone är det vad elitseriehockeyns samlade tränarkår tror. Sex av tolv tränare på måndagens upptaktsträff i Stockholm tippade Linköping som slutsegrare, medan Frölunda med två röster hamnade steget bakom.

Något de flesta är överens om är dock att årets elitserie kommer bli den jämnaste någonsin.

– Det är fyra-fem lag som har kapacitet att finnas med där uppe. Kanske fler. Det blir verkligen jämnt, och jag tror inte att något lag kommer kunna dra ifrån som HV71 gjorde i fjol, säger Hans Särkijärvi, ny tränare i Skellefteå och en av många tränare som helst inte ville tippa något, men som till slut valde Linköping.

Fjolårets finalförlorare har en ny tränare i NHL-meriterade tjecken Slavomir Lener, som på ett bra sätt ser ut att ha lyckats ersätta den till Ryssland utlånade forwardsduon Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl. Tjeckerna Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac har stor kapacitet.

– Jag vet vad de går för, och visst är det tufft att ersätta så många poäng som Mårtensson och Weinhandl gjorde. Men vi har lyckats bra, säger Lener.

Att hans lag hissas som favoriter tar han med en nypa salt.

– Många lag är starka. Vi bryr oss inte så mycket om det där, säger han.

Regerande mästarna HV71 fick bara en enda röst – den lade lagets tränare Kent Johansson själv.

– Det är bara att konstatera att många lag ser starka ut. Visst ser Linköping och Frölunda ut som heta kandidater, men jag tycker att vi ska vara med där uppe och det är vårt mål, säger han.