”Jag är inte rädd att få sparken”

Czarnecki tvingas lämna sitt uppdrag först – tippar sportbladet.se:s läsare

Foto: BILDBYRÅN
Niklas Czarnecki.
HOCKEY

Brynäs tränare Niklas Czarnecki, 42, får sparken först.

Det tippar sportbladet.se:s läsare.

– Jag kan inte sticka under stol med att det här är ett tufft år för Brynäs. Men jag är inte rädd att få sparken, säger Czarnecki.

Om en vecka startar elitserien och på måndagen var det dags för den årliga upptaktsträffen.

För Niklas Czarnecki blev det en tjatig historia.

– Massor av journalister har sagt att de gjort en ranking och att jag får sparken först, säger Czarnecki när sportbladet.se ringer upp honom på måndagskvällen för att berätta att en av fyra läsare på sportbladet.se tror att han får lämna sin post först av de tolv elitserietränarna.

”Inte så känd”

– Det är den frågan jag har fått svara på hela dagen. Det har inte varit några positiva intervjuer, om jag säger så.

– Jag är lite småhängig, det har varit en krävande dag.

25 procent av läsarna röstar på Czarnecki. Tvåan – Luleås duo Roger Rönnberg/Roger Kyrö – har 13 procent av rösterna.

Varför tror du att läsarna inte tror på dig, Niklas?

– Jag är väl inte så känd bland den stora massan, folk känner inte mig. Det kommer upp en ny tränare i elitserien som inte har en bakgrund som spelare på landslagsnivå.

– Jag kan inte sticka under stol med att det här är ett tufft år för Brynäs. Och vi kommer att få slåss oerhört hårt för att nå slutspel, som är vårt mål.

– Men jag har goda erfarenheter och har gjort goda resultat med trupper som har sett ut på det här sättet, så jag är inte orolig.

Brynäs har haft ganska stor ruljans på tränarsidan de senaste säsongerna.

– Ja, men å andra sidan är jag väl den som har flyttat på mig minst. Först sex säsonger i Linköping och sedan fyra i Bofors. Brynäs är ett stort uppdrag och jag är ödmjuk inför uppgiften. Jag har jobbat länge för att få den här chansen. Det är dags för en ny utmaning och jag ser fram emot det som väntar.

Känner du någon rädsla för att få sparken?

– Ingen rädsla. Risken att få sparken ingår i det här jobbet. Men en sån här dag blir det ju väldigt påtagligt när du är den kanske tionde i raden som pratar med mig om det.

Förra säsongen släppte Brynäs in flest mål av alla lag i grundserien, 178 mål på 55 matcher. Till den här säsongen har laget tappat tio spelare, bland annat målkungen Pavel Brendl och lagkaptenen Tommy Sjödin. Men på försäsongen kan ingen klaga på Brynäs defensiv – samtidigt som offensiven lyst med sin frånvaro.

”Tog över ett trasigt lag”

På de fem senaste matcherna har Brynäs släppte in sex mål – och gjort åtta.

– Så tror jag att inledningen av elitserien kommer att se ut. Jag har ett lag som hittills har stått upp och jobbar väldigt hårt, säger Czarnecki.

– Jag har lagt allt fokus på defensiven. Det var ett ganska trasigt lag jag tog över, så jag har börjat bakifrån när jag byggt det här. Vi har släppt in mindre än två mål i snitt per match. Offensiven kommer med tiden. Det är som när man bygger ett hus, inte fasen börjar man med taket...

FAKTA

Niklas Czarnecki

Ålder: 42 år. Längd/Vikt: 179 cm/85 kg. Familj: Hustrun Therese, dottern Liza och sonen Leo. Klubbar som spelare: Västervik, Troja/Ljungby, Vimmerby, Tranås, Oskarshamn och Schoungau, Tyskland. Klubbar som tränare: Västervik (assisterande), Linköping (assisterande och juniortränare), Mjölby, Bofors och Brynäs. Tränare i Brynäs sedan: Kom in i slutet av förra säsongen, som assisterande till Leif Boork. Är den här säsongen huvudtränare, med Tommy Jonsson och Janne Larsson som assistenter.

ARTIKELN HANDLAR OM