”Frölunda vinner inte SM-guld utan en supermålvakt”

Hockeyreportern Tomas Ros chattade med sportbladet.se:s läsare

HOCKEY

RÖGLE säger: Hej tomas! Vill först säga att jag gillar skarpt din blogg och på det sättet du skriver och uttrycker dig! Fortsätt så =) Åter till mig fråga, tror du Rögle har en teoretisk chans i högsta serien eller blir det direkt ner till kvalserien? Och vad tycker du om deras nyförvärv? Sist men inte minst, hur ser botten träsket ut? från sista plats och 3 platser uppåt! Lycka till.

Tomas Ros säger: Jag tror att Rögle får det svårt i elitserien. Nykomlingar får alltid svårt. Jag tror att Rögle, Brynäs och Luleå hamnar i botten i år. Nyförvärv? Gillar Tjärnqvist - en drömlirare.

andreas säger: Hur många lag anser du att Elitserien borde ha? 12, 14 eller flera? Själv tycker jag att Elitserien borde utöka lagen till 15-16st för då behöver inte vissa "storlag" vara lika rädda för att åka ut.

Tomas Ros säger: Ska vi fortsätta ha en elitserie så bör den ha 14 lag. Upp med AIK och Leksand, fribiljetter. Men sedan tror jag ur en tillväxt-synpunkt att en multinationell liga är det bästa.

säger: Hej Tomas, vem tycker du är elitseriens mest komplette spelare, som har hela paketet?

Tomas Ros säger: Johan Davidsson. Utmärkt i offensiv zon och grym på att jobba hem och markera. Trevlig vid sidan om isen och en perfekt marknadsförare av hockey.

Jens säger: Hej Tomas! Karol Krizan på en elfteplats? Skrev du fel?

Tomas Ros säger: Nej. Tror inte på KK i år. Han har ingen slovak-kompis med sig i Övik, det kan bli en jobbigt för hr Krizan.

Daniel S säger: hej Tomas! Jag undrar vem du tror kan bli årets utropstecken i elitserien i år? har du något ess i rockärmen som kommer sticka ut? Mvh Daniel

Tomas Ros säger: Ställer väl mig i kön av beundrare för Erik Karlsson, Kristofer Berglund och varför inte Rundblad i SAIK. Gillar också Dick Axelsson, som kan komma topp tio i poängligan i vinter.

jeppa säger: Hej Tomas! Hur kommer det gå för Djurgården i år tror du? Har man lyckats ersätta Daniel Larsson, Patric hörnqvist, Ossi Väänänen för att nämna några, på ett bra sätt?

Tomas Ros säger: Väänänen var usel i slutspelet. Kom ihåg det. En sådan Ossi blir lätt att ersätta. Larsson blir mkt mer svår att ta över efter. Ridderwall är ok - inte mer. Tror att kombinationen Holmqvist, Eriksson och en pånyttfödd Danielsson kan ersätta Hörnqvist

Johan säger: När får vi se 2-dommar systemet i ES i samtliga matcher?

Tomas Ros säger: Nej, det blir väl i 7-10 omgångar, som jag har hört det. Sedan är väl planen att det ska bli fyra domare i hela slutspelet. Om nu Hockeyligan och domarna kommer överens om ersättningen. Men till nästa år är nog samtliga parter mogan för fyradomar-system under hela säsongen.

säger: Du klankar alltid ner på lag från norr. Varför har du så mycket emot lag från Norrland?

Tomas Ros säger: Har absolut inget emot norrlagen. Skellefteå är ett av mina favorit-lag. Men i år tror jag att SAIK, Luleå och även Modo får det tuffare än i fjol. Lägg därtill Timrå som tappat en rad nyckelfigurer i och runt laget.

hulken säger: Vilka spelare i elitserien tycker du är mest överskattade samt underskattade?

Tomas Ros säger: Överskattad: Reinhard Divis. Underskattad: Johan Halvardsson. Divis fungade inte i Leksand och visst är han en matchvinnare då och då, men han saknar en jämnhet som är så viktig för Färjestad. En frisk Johan Halvardsson är en av Sveriges bästa boxplayspelare.

Seb säger: Hur ska man göra Elitserien mer intressant? Elitserien är ju verkligen tråkig att titta på jämfört med NHL.

Tomas Ros säger: Håller inte med att elitserien är tråkig. Jag skulle vilja ha mer tacklingar, ge mig sudden-straffar och så vill jag även att linjemännen inte ska tokbryta när två spelare vill kramas.

jeppa säger: tjaaa! Vad anser du egentligen om det här med en nordisk liga? bra eller dåligt för svensk hockeysframtid?

Tomas Ros säger: Rent ekonomiskt är en nordisk liga helt ok. Vet att Nordic Trophy-lagen utvärderat en nordisk liga och sett att stora internationella företag vill sponsra serien. Stora sponsorer, stora pengar vilket ger stora stjärnor.

Haerdin säger: Vem tror du vinner poängligan skytteligen resp utvligan denna säsong?

Tomas Ros säger: Tomi Kallio och Toni Mäkiaho. Ni kan nog gissa vem som vinner vilken kategori.

Myrre säger: Vilken värvning tycker du var onödigast i elitserien i år??

Tomas Ros säger: Bra fråga. Kanske Kim Staal till HV. Bättre ge Tedenby och Önerud mer istid.

bautin säger: Tja rosen, vilken är din favoritlirare som spelat i luleå genom tiderna? en liten motivering hade ju också varit trevligt! tack på förhand

Tomas Ros säger: Mika Nieminen. Vilket spelsinne och vilken profil.Tyckte att han gled fram på isen och lekte ishockey. Lite som Per-Erik Eklund. Fast Mika var en bättre avslutare.

Knutbyfrasse säger: Vilken är säsongens nödvändigaste värvning då?

Tomas Ros säger: Johan "12 mille" Holmqvist. Frölunda vinner inte SM-guld utan en supermålvakt. Sedan gillar jag Timrås värvning av Lehtonen. han kan bli elitseriens bäste back.

jaja säger: om man jämför elitserien med KHL , vilken liga är bäst hockey mässigt ?

Tomas Ros säger: Överlag är det nog elitserien. Det finns en del topplag i KHL som håller NHL-klass, men även många skitlag som hör hemma i allsvenskan.

lec säger: Statistiskt sett har i snitt ett lag åkt ur elitserien varje säsong. vilket lag åker ur denna säsongen och vilket lag kravlar sig upp?

Tomas Ros säger: Jag tror att Rögle, Brynäs eller Luleå får kliva av. Störst chans att gå upp har Malmö och Leksand. Men trupperna är inte spikade förrän sista januari. Kan hända mycket. Plockar Luleå hem fyra fem NHL_proffs så går de till slutspel. Så liten kan skillnaden vara.

arfert säger: Av de elitseriespelarna som inför den här säsongen gick till NHL, vem tror du först kommer tillbaka?

Tomas Ros säger: Andreas Jämtin. Tror inte att han får plats i NHL och jag minns när han inte trivdes i Finland för några år sedan. Då dröjde det inte länge förrän han var i Jönköping igen.

jaja säger: en följdfråga till jämförelsen mellan elitserien och KHL är , kommer elitserien någonsin kunna locka stjärnor som jagr och andra till elitserien istället för KHL? Eller tror du att alla bara vill åt pengarna ?

Tomas Ros säger: Jagr, Straka med flera kommer aldrig att spela i elitserien. Penga-skillnaden är för stor. Men elitserien kommer kunna attrahera spelare som Johan Holmqvist, Andreas Karlsson, Fredrik Sjöström med flera. Där är löneskillnaden inte så stor mellan elitserien och NHL.

AIA säger: Vilket lag tycker du öser på bäst på läktaren ?

Tomas Ros säger: Djurgården - när Kaminerna väl kommer. Gillar även när North Power kör sina råa ramsor och när Frölunda-publiken står upp och skriker. hade du frågat mig för 15 år sedan hade jag sagt Angel Island Army. De var grymma i play off i Leksand och under första elitåren.

säger: Hur ser du på möjligheterna för Frölunda att få hem Pebben Axelsson till nästa säsong då hans kontrakt går ut?

Tomas Ros säger: Mycket stora. Tror att vi får se flera hemvändare nästa säsong. Christian Bäckman, Pebben, Niclas Hävelid, bland annat.

mogge säger: Vilken spelare tror du blir mest värdefull i brynäs i år???

Tomas Ros säger: Daniel Widing och Jacob Markström. Widing måste göra 25 mål och Markström får max släppa in 2,5 mål i snitt. Sedan måste Lasse Jonsson ta för sig och bli den försteback som alla tror att han kan bli.

Myrre säger: Vem blir den första tränare att få sparken??

Tomas Ros säger: Juryn har beslutat att det blir Czarnecki. Jag vågar inte säga emot Juryn.

Finn säger: Hej Tomas! Du precis som många andra har inte MoDo som någon vidare kandidat till SM-Guldet denna säsong. Jag tycker det är väldigt intressant då jag personligen tycker att MoDo har det bästa laget på pappret bortsett från Frölunda då förstås. Vad tror du om MoDos guldchanser denna säsong?

Tomas Ros säger: Visst kan de vinna SM-guld. Men då måste allt, precis allt, fungera i slutspelet. Laget har en rad äldre spelare som tar plats och nu när de har vunnit SM-guld så kan man ju undra vad som driver dem. Men Harri Rindell gjorde underverk med Mora - kanske kan Harri trolla till det i Övik också.

Knutbyfrasse säger: För några år sedan ville Coca-Cola sponsra elitserien och det var namnbyte på G, finns det fortfarande en chans/risk att elitserien får ett sponsornamn dom kommande säsongerna?

Tomas Ros säger: Det där med Coca Cola visste jag inte. Nu äger Svenska Ishockeyförbundet serienamnet. Men blir det en utbrytarliga, typ Nordisk Liga, blir det givetvis ett namn på serien. Norska ligan heter väl fortfarande GET-ligan. Kanske inte så sexigt, men det ger pengar. Money Talks.

jeppa säger: säg att du hade varit tränare och haft förmånen att få välja ut en målvakt, två backar och tre forwards till din förstafemma från samtliga elitserieklubbar, vilka 6 lirare hade du då valt?

Tomas Ros säger: Johan Holmqvist Andreas Holmqvist-Andreas Pihl Martin Thörnberg-Johan Davidsson-Jukka Voutilainen Kanske tråkigt med en hel HV-kedja, men de var så attans bra i slutspelet i våras.

Robert Soos säger: Hej Tomas! Du tror att Frölunda vinner med 4-2 ikväll, vad är ditt resonemang till att Liv släpper in 4 puckar i hemmapremiären?

Tomas Ros säger: Liv släppte väl fem eller sex puckar i premiären fjol? Frölunda är bra. Sedan är HV:s försvar inte lika bra som i våras.

Tomas Ros säger: Tack för alla trevliga frågor. Nu laddar vi för nedsläpp.

sportbladet.se