PRISET: 12 MILJ

Så mycket kostar supervärvningen

SUPERNOTA Med lön och sociala avgifter blir Frölundas nota för Johan Holmqvist 12,1 miljoner kronor – och då är inte slutspelsbonusarna inräknade. ””Det låter väldigt högt,” säger HV 71:s sportchef Fredrik Stillman. I kväll möts lagen i premiären.
HOCKEY

Frölunda betalar 12,1 miljoner kronor för Johan Holmqvist.

Det är en satsning som premiärmotståndarna HV71 aldrig skulle göra.

– Vi betalar inte så mycket för en spelare, säger Stillman.

I dag elitseriedebuterar stjärnvärvningen Johan Holmqvist, 30, för sin nya klubb. Men att få hit den NHL-meriterade målvakten har varit en dyr affär för Frölunda.

Enligt uppgifter till Sportbladet får Holmqvist 9,2 miljoner kronor i lön för två år. Lägger man till sociala avgifter blir Frölundas nota 12,1 miljoner kronor. Och då är inte slutspelsbonusarna inräknade.

”Svårt att konkurrera”

Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian vill inte kommentera några summor, men medger att Holmqvist var en kostsam värvning.

– Det är svårt att konkurrera om NHL-spelare, man vinner sällan de slagen. Men nu är jag glad att vi kunde klara oss i konkurrensen, säger han.

Vilka förväntningar har ni på Holmqvist med tanke på prislappen?

– Han har inte spelat i elitserien på två år, så framtiden får utvisa hur det går. Men Johan är ingen räddare i nöden, han är bara en målvakt vi alltid har gillat.

Frölunda ställs i dag mot HV71. Men trots att de regerande svenska mästarna satsar stort på årets säsong är tolv miljoner en otänkbar summa för ett nyförvärv.

– Om det stämmer att Frölunda betalar sådana pengar så låter det väldigt högt, säger sportchefen Fredrik Stillman.

Hur bra ska en spelare vara för att ni ska erbjuda liknande pengar?

– Jag tror inte att vi skulle klara det till någon. Det är såklart en prioriteringssak och i Frölundas fall anser de sig ha råd, men jag vet inte hur det skulle vara för oss.

Dahlén nöjd

Frölundas tränare Ulf Dahlén är hittills mycket nöjd med Holmqvists försäsong. Han kommer lufta andravalet Ari Ahonen i vinter, men är ändå glad över NHL-rutinen som ”Honken” bidrar med.

– Det är en väldigt duktig målvakt som var etablerad etta i NHL innan han gick till Dallas. Här har han tränat på hårt och är ödmjuk. Han blir viktig, säger Dahlén.

FAKTA

Meriterna – därför är ”Honken” så dyr

Namn: Johan Holmqvist. Ålder: 30. Meriter: Årets junior i elitserien 97/98, SM-guld med Brynäs 99, Calder Cup-vinnare med Houston 03, mest värdefulle spelare i Calder Cup 03, VM-guld 06, vald till VM:s bästa målvakt 06, 99 NHL-matcher, 31 landskamper.

Sportbladet enkät

1. Prislappen för Johan Holmqvist är 12,1 miljoner kronor. Är han värd så mycket?

2. Vad blir roligast med den här säsongen?

3. Vilken arena längtar du mest till?

ANRELL

1. Klart att han är. Jag tycker att hans meriter talar för sig själv och är det något jag lärt mig om elitserien under de år jag bevakat den så är det att ska man ha ens en chans att ta SM-guld måste man ha en målvakt som laget litar på. Annars vågar de inte anfalla och då har de ännu mindre chans att vinna.

2. Rögle känns som en höjdare med flera frågor och svar. Kenny Jönssons kropp – håller den? Mathias Tjärnqvists defensivspel – det håller. Och Johannes Salmonssons utvecklingskurva efter att han slapp Djurgårdens och Brynäs kravbild – håller den i sig? Det kan bli hur bra som helst med ny hall och en fanatisk publik.

3. Självklart till Malmös nya – när den väl är klar. Den kommer att vara svensk hockeys bästa. Men särskilt roligt ska det bli att komma till Scandinavium i år – speciellt om satsningen på ett nytt slagkraftigt lag håller i sig. Göteborg har Sveriges bästa publik – även i motgång. I år kan det mycket väl bli medgång.

ROS

1. Absolut. Bara att titta på försäsongen. Han spelade lysande i Nordic Trophy och vann målvaktsligorna i grundserien. Få spelare är värda NHL-löner i elitserien. Men ”Honken” är det.

2. Linus Klasen och Dick Axelsson. De båda trollkarlarna kommer bjuda på show i vinter. Sedan blir det en fröjd att se Kristofer Berglunds backspel i Luleå.

3. Rent allmänt är det superbygget Hyllie Arena. Percys skrytbygge är tuffast i Europa. Annars blir det nog ett fullsatt Hovet eller knarkarkvarten i Skellefteå.

WENNERHOLM

1. Vinner Frölunda SM-guld är han värd varenda öre. Och lönen är egentligen inget att förvånas över. Det är vad en dussinspelare i NHL tjänar och vad svenskarna i ryska KHL får i lön – skattefritt. Ska de svenska klubbarna konkurrera om stjärnorna handlar det om de här summorna. Det är bara att vänja sig.

2. Det är som inför alla andra säsonger – ovissheten. Ska nykomlingen Rögle klara sig, blir Frölundas nya satsning succé eller fiasko, vem får sitt stora genombrott, vem misslyckas, hur går det med AIK:s storsatsning i Allsvenskan och faller Percys MIF på mållinjen den här gången också?

3. Just nu är det nybyggda Lindab Arena i Ängelholm. Jag ska se Rögle mot Färjestad på lördag. Biljetterna tog slut på 28 minuter. Jag följde Rögle i kvalserien i fjol och är nyfiken på om det blir samma drag i nya arenan. Men allt pekar väl på det.

ARTIKELN HANDLAR OM