Hockeydomarnas utveckling på is

Foto: BILDBYRÅN
Per Svensson, Peter Sabelström, Ulf Rönnmark och Patrik Sjöberg testade fyradomarsystemet i slutet av förra säsongen.
HOCKEY

Ingen ny proffsdomare – och inget fyrdomarsystem.

Hockeyligan lägger elitseriedomarnas utveckling på is i ett år till.

Redan i våras utlovade Hockeyligans sportchef Tommy Töpel en utökning av antalet svenska proffsdomare, från två till tre stycken.

Men av detta blev det ingenting.

– Det kommer att bli fler proffsdomare med tiden, men det är inte det enda sättet att få domarna att bli bättre, säger hockeyligans vd Peter Gudmundson.

Han menar att utveckling kan nås även genom utbildning och kontinuerliga träffar där jobbet diskuteras och erfarenheter utbyts.

– Det är väldigt värdefullt och uppskattat hos domarna. Men vi kommer att få fler proffsdomare, troligtvis utökas antalet till säsongen 2009–2010, säger Gudmundson.

Men debatten om antalet proffsdomare är inte i närheten av att vara så het som frågan kring antalet domare på isen. Internationella ishockeyförbundet började redan förra säsongen att ha fyra domare – två huvuddomare och två linjemän – som standard per match.

Huvuddomaren kommer visserligen att få ökad möjlighet denna säsong att granska video- och reprisbilder på arenans tv-skärmar vid tveksamma situationer i samband med mål. Men när TT frågar runt bland tränarna i elitserieklubbarna är de överens om att två huvuddomare är bättre än en.

I år kommer både Finland och Ryssland att tillämpa fyrdomarsystemet. Men i Sverige kommer merparten av matcherna att dömas av en ensam huvuddomare.

– Det var lite av ett test i fjol, och det testet fortsätter i år. Vi har under sommaren diskuterat saken med klubbarnas sportchefer och alla åsikter har inte varit odelat positiva, säger Gudmundsson.

– Vi måste också ta hänsyn till hockeyallsvenskan. Om vi ska ha fyra domare per match i elitserien kommer vi att vattna ur serierna nedanför på deras domare. Ska vi ha fyrdomarsystem permanent i elitserien behövs det kanske 18-19 huvuddomare. I dag har vi tolv. Vi måste helt enkelt få igång rekryteringen och locka fler att bli domare.

TT: Hur går det till?

– Bland annat har vi drivit en kampanj en tid där vi försöker locka gamla spelare att bli domare. Eftersom de har stor erfarenhet av hockeyn erbjuder vi dem att börja på en högre nivå än vad en nybörjare får. Men intresset är svalt, säger Gudmundson.

När väl slutspelet börjar kommer dock matcherna att dömas av fyra domare.

– Jag lovar det inte, men jag är rätt säker på att det blir fyra domare i slutspelet. Det är färre matcher och det har vi bemanning till, säger Gudmundson.

TT