Markström räddade Brynäs

Målvakten bakom segern över Färjestad

HOCKEY

Brynäs vann premiären mot Färjestad med 3–2 efter förlängning.

Tacka unge målvakten Jacob Markström för det.

– En kul match för mig, och grymt starkt av grabbarna att kunna komma igen, sade Markström.

Efter en relativt jämn förstaperiod, som inte bjöd någon större underhållning, tappade Brynäs allt vad försvarsspel hette i den andra perioden. Hemmamålvakten Jacob Markström blev gång efter annan lämnad ensam med Färjestadsspelare.

Med tanke på antalet chanser fick Färjestad klen utdelning. Gästerna vann skotten i andra perioden med förkrossande 16–1 men det blev bara två mål.

– De flesta skotten gick ändå ganska rakt på mig, så det var en rolig match att spela. Jag fick i alla fall vakna till direkt. Sen blev det väl lite kalabalik ibland, sade Markström anspråkslöst.

Som en liten extraknäck för Markström och de andra i Brynäs kom också Färjestads andra mål i absolut sista sekunden av andra perioden. I det läget var det nog inte så många som trodde på hemmapoäng.

”Snackade ihop oss”

– Fast vi snackade ihop oss bra i periodpausen och började göra saker som vi skulle göra dem direkt i sista perioden. jag tycker det var starkt av grabbarna att komma igen på det sättet de gjorde, sade Markström.

Brynäs lyfte spelet i sista perioden. Backarna gav sig inte ut på irrfärder som i mittperioden och tack vare Mikael Linds styrning till 2–2 fick Brynäs till en förlängning.

Matchhjälte i förlängningen blev backen Jörgen Sundqvist, en ny roll för honom.

– Jag vet inte om jag avgjort några matcher för Brynäs tidigare. Jag har i alla fall inte gjort det i förlängningen, sade han.

Sundqvist slog in pucken bakom Reinhard Divis med en backhand.

På väg åt fel håll

– Egentligen var jag på väg tillbaka i banan men när jag såg att Juusi (Hietanen) sköt så stannade jag kvar. Plötsligt damp pucken ner framför mig så det var bara satt vispa till. Skönt att få vinna premiären och ta poäng direkt, sade Sundström.

Båda lagen har, av premiären att döma, en hel att slipa på inför fortsättingen. I Färjestad var 17-åringen Marcus Johansson ett stort utropstecken.

Han gjorde mål i sin elitseriedebut och visade ingen respekt alls för sina mer rutinerade motståndare.

FAKTA

Brynäs–Färjestad3–2 (1–0, 0–2, 1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (7.58) Juuso Hietanen (Mikael Lind).

Andra perioden: 1–1 (3.53) Marcus Johansson (Jesper Mattsson, Sascha Trielle), 1–2 (19.59) Eero Somervuori (Jesper Mattsson, Per Åslund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (9.50) Mikael Lind (Andreas Dackell).

Fjärde perioden: 3–2 (1.24) Jörgen Sundqvist (Juuso Hietanen, Stephen Dixon).

Skott: 13–36 (7–11, 1–16, 3–8, 2–1).

Utv, Brynäs: 6x2. Färjestad: 5x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 6 365.

ARTIKELN HANDLAR OM