Gustavsson höll nollan

… och skånskt brödrapar fixade segern

Foto: Mattias Lundin
Jonas Gustavsson höll tätt.
HOCKEY

Ett svagt Färjestad vann måndagens elitseriemöte med 2–0 mot ett ännu svagare Luleå.

Punkterade matchen gjorde Martin Johansson – forwarden som i säsongsupptakten fått sällskap av 17-årige brorsan Marcus.

Bröderna Kenny och Jörgen Jönsson tveklöst skånsk hockeys främsta brödrapar. Men nu kommer ett till.

– Det är fantastiskt kul att spela ihop, säger Martin Johansson efter Färjestads seger.

Landskronabördiga Martin och Marcus Johansson har varit två av Färjestads största utropstecken i säsongsupptakten och i premiären borta mot Brynäs gjorde lillebror Marcus ett av Färjestads mål.

I måndagens hemmapremiär för värmlänningarna mot Luleå visade storebror att han inte ville vara sämre han.

Hans mål betydde 2–0 till Färjestad en bit in i tredje perioden och punkterade matchen. Luleå försökte kraftsamla genom en time out men lyckades aldrig få hål på Jonas Gustavsson i Färjestadskassen.

– Jag tycker kanske att vi skulle ha gjort något mål till, säger Martin Johansson som precis som brorsan Marcus verkligen har hockeyn i blodet.

Pappa Lasse vann JSM-guld med Färjestad på 70-talet, och farbror till bröderna är gamle guldtränaren Gunnar Johansson.

– Det är fantastiskt kul att spela tillsammans. Vi vet verkligen var vi har varandra och kan snacka om allt hela tiden, säger Martin.

Tagit chansen

Marcus skulle egentligen ha spelat division 1-hockey med Färjestads farmarlag Skåre i vinter men skador har gjort att han fått chansen i A-laget. Och han har sannerligen tagit den.

– Jag tycker att han gör det riktigt bra. Spelar hela tiden enkelt och med fart på skridskorna. Om man bara har farten uppe löser sig det mesta, och jag tycker att han klarar sig bra, berömmer Martin.

Måndagens seger var Färjestads första för säsongen. Men spelet lämnar fortfarande mycket att önska. Det var mest lättnad i värmlänningarnas omklädningsrum efter matchen.

– Oerhört skönt att vinna. Vi hade pratat om att försöka få till lite längre anfall och få med oss några utvisningar, och det fick vi, säger Färjestadstränaren Perra Johnsson.

Luleåspelarna åkte på nio tvåminutersutvisningar och enligt tränaren Roger Rönnberg var det det som knäckte norrbottningarna.

– I andra perioden åkte vi på en, två, tre, fyra raka utvisningar. Även om vi klarade dem var det där matchen avgjordes. Vi tröttade ut oss själva.

Noterbart är att publiksiffran 5 447 är den sämsta Färjestad haft sedan Löfbergs Lila Arena byggdes.

TT