”Det var en jobbig tid”

Knäckt av ledsjukdom i vintras – i går blev Lindbäck hjälte

började med seger För några månader sedan såg det ut som Anders Lindbäcks karriär skulle vara över. I?går fick hans chans från start mot Timrå. FOTO: SCANPIX
HOCKEY

GÄVLE. Hans första elitseriematch slutade med seger.

Men i vintras kunde karriären ha varit över för Anders Lindbäck.

– Jag låg på intensiven i tre veckor med 40 graders feber, säger Brynäs nya målvaktshjälte.

FOTO: SVT

Efter tre matcher valde Brynäs tränare Niklas Czarnecki att vila Jacob Markström, 18, till förmån för 20-årige elitseriedebutanten Anders Lindbäck.

Och den 198 centimeter långe målvakten fick absolut sämsta tänkbara start. Han tvingades släppa in sina två första skott, och efter bara 6.42 stod det 2–0 till Timrå.

– Men jag hade inte en tanke på att byta. Jag försökte bara tänka positivt och koncentrera mig på att rädda nästa puck. Det gäller att ha perspektiv på saker och ting, säger Lindbäck och tittar ut över ett folktomt omklädningsrum.

Ja, för han om någon borde veta det.

Diagnosen: reumatism

I början av året fanns risken att karriären som elitmålvakt skulle vara över.

Lindbäck, då i allsvenska Almtuna, fick ont i lederna och hög feber dagarna efter en match mot Nybro. I tre veckor låg han på intensivvårdsavdelningen i Gävle med 40 graders feber och tappad totalt 14 kilo.

– Tiden på intensiven var riktigt jobbig. Då hade jag inte en tanke på ishockey, all energi gick åt till att försöka bli frisk. Värst var det nog för mina föräldrar som fanns med hela tiden och såg hur dåligt jag mådde, berättar Lindbäck.

Diagnosen var att Lindbäck drabbats av reumatism.

– Ja, eller i alla fall någon typ av inflammation i lederna säger läkarna. Men det är väl fortfarande inte riktigt utrett.

Äter mer grönsaker

Men under våren och sommaren har han varit så gott som symptomfri.

– Jag har lagt om mina matvanor med hjälp av en kostrådgivare. Försöker äta mer grönsaker, vitaminer och mineraler. Sedan har jag slutat dricka kaffe, säger Lindbäck.

Spikade igen

I går, i sin första tävlingsmatch sedan den 11 januari, gjorde han elitseriedebut. Efter den olyckliga inledningen spikade Lindbäck igen och såg till att Brynäs kunde vända och vinna med 3–2 mot Timrå.

– Jag kände att jag kom in i det ju längre matchen gick. Dessutom fick jag väldigt bra hjälp av mina utespelare, Timrå skapade inte så mycket, säger han.