Tonårssuccén fortsätter

HOCKEY

Succén fortsätter för Djurgårdens tonårskedja.

Jacob Josefson, 17, avgjorde i förlängningen när Stockholmslaget besegrade Skellefteå med 3–2.

– Helt fantastiskt att få avgöra inför hemmapubliken, sade han.

Foto: Scanpix
Ung och glad Jacob Josefson är en av Djurgårdens framgångsrika tonåringar.

Ungdomens vindar sveper över elitserien den här säsongen. Hela 31 juniorer har hittills spelat och i Djurgården finns en hel kedja med juniorer i trion Jacob Josefson, Carl Gustafsson och Henrik Eriksson.

De har gjort succé hittills och fått mer och mer speltid.

På tisdagskvällen mot Skellefteå hade de länge svårt.

Men till slut stod ändå 17-årige Josefson som där som matchhjälte.

Ska sanningen fram var det dessutom med en hel del tur.

Josefsons segermål med 26 sekunder kvar av förlängningen kom sedan han skjutit pucken på Skellefteåbacken Tobias Viklund och in bakom målvakten Nicklas Dahlberg.

– Pucken studsar först över klubban på deras back och fram till mig. Sedan trillade jag nästan, men fick ändå in pucken på något sätt, sade en överlycklig matchvinnare.

Andra målet

Det var Josefsons andra elitseriemål i karriären. Hans första kom mot Brynäs på bortaplan. Kedjekamraterna Carl Gustafsson, 19 om knappt en månad, har svarat för tre assist hittills i elitserien och Henrik Eriksson, 18, för två mål och en assist.

De visade upp sig inför bland annat Pittsburghs general manager Ray Shero och assisterande Chuck Fletcher som passar på att se några av talangerna i elitserien under vistelsen i Sverige. I måndags spanade de in Modos back Victor Hedman i matchen mot Brynäs.

Precis som segermålet bar Djurgårdens 2–2-mål stämpeln av slump. I övrigt duktige Skellefteåmålvakten Nicklas Dahlberg skulle rensa bort pucken bakom målet, men Niklas Anger fångade upp den i hörnet och vallade den sedan från sin position bakom förlängd mållinje på Dahlberg och in i mål.

Tog över

Det var länge en jämn match, men Djurgården tog över i den sista perioden där man vann skotten med 12–5. Å andra sidan hade Skellefteå två stolpskott, bland annat från tvåmålsskytten och grekamerikanen Niko Dimitrakos.

I förlängningen vann hemmalaget skotten med 6–2 och bonuspoängen var logisk, om än lite turlig.

– Jag tycker det kunde ha gått hur som helst, men jag är ändå nöjd med att vi fick med oss en poäng från en svår bortamatch, sade Hans Särkijärvi, Skellefteåtränaren som ledde Djurgården i tre säsonger.

Djurgården, som hade förlorat sina två senaste matcher, fick inte njuta av segern till fullo. Forwarden Dick Axelsson skadade axeln i slutet av den första perioden och tvingades utgå.

FAKTA

Djurgården–Skellefteå 3–2 

(1–0, 1–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (8.28) Kristofer Ottosson (Tim Eriksson, Niklas Anger).

Andra perioden: 1–1 (6.23) Niko Dimitrakos (Mathias Månsson, Brad Moran), 1–2 (15.54) Niko Dimitrakos (Brad Moran, Mathias Månsson), 2–2 (19.40) Niklas Anger.

Fjärde perioden: 3–2 (4.34) Jacob Josefson (Nichlas Falk, Tim Eriksson).

Skott: 37–26 (4–8, 15–11, 12–5, 6–2)

Utv, Djurgården: 3x2

Skellefteå: 4x2

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle

Publik: 5 113

Göran Sundberg/TT