Klart med fler domare

Elitserien går över till fyrdomarsystem

Foto: Kai Rehn
Snart är fyra domare verklighet i elitserien.
HOCKEY

Nu är det klart.

Elitserien får fyradomarsystem.

– Ja, det stämmer. Det blir antingen till slutspelet eller till nästa säsong, säger Peter Gudmundson, vd för Hockeyligan.

I går hade Svenska Hockeyligan, elitserieklubbarnas intresseorganisation, möte för klubbdirektörerna.

En punkt på dagordningen var fyradomarsystem.

Nu har frågan om fyradomarsystem diskuterats sedan i februari i olika forum i både Hockeyligan och Ishockeyförbundet.

I går sa Hockeyligan ja till att införa fyradomarsystemet. Nu ska Ishockeyförbundet också säga ja, men det är med stor säkerhet bara en formalitet eftersom det är Hockeyligan som tar den extra kostnaden som uppstår.

Kostar fem miljoner extra

Elitserien får alltså fyra domare på varje match. Ett system som sedan länge används i NHL och även användes under VM i Kanada i våras med framgång.

Elitserien testade fyra domare i vintras, men efter försöksperioden på tio omgångar var Hockeyligan inte beredda att ta ett beslut. Bland annat var kostnaden att avlöna fyra domare för stor, ansåg man.

– Det kostar runt fyra–fem miljoner kronor extra per säsong att ha ytterligare en huvuddomare på isen. Men vi anser att det är en väl genomtänkt investering. Nu hoppas vi att Ishockeyförbundet inte invänder något, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundson.

När det nya domarsystemet ska införas är inte fastställt.

– Det finns två alternativ; antingen till slutspelet i vår eller till seriestarten nästa säsong. En del klubbledare säger att det inte är rättvist om vi inför domarförändringen mitt under pågående säsong, men vi ska titta mer på tidpunkten för förändringen på domarsidan, säger Gudmundson.

Domarna gör tummen upp

Förutom ett ekonomiskt perspektiv på en förändring till fyra domare har det höjts röster att Sverige inte har tillräckligt många domare för att underhålla två huvuddomare per match. Varje torsdag kommer det bland annat behövas tolv huvuddomare, till skillnad från sex i dag.

– Vi har fått tummen upp av domarkåren att det inte ska vara något problem, säger Gudmundson.

Fyradomarsystemet ska för övrigt användas i elitserien redan på torsdag, om en vecka.

Då kommer utländska domare till Sverige och i de matcher som de dömer kommer det att bli fyra domare.

ARTIKELN HANDLAR OM