Linköpings segerrecept

Fyra forwards: Vi blir farligare framåt

Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Jubel i LHC.
HOCKEY

Två nya mål i power play – och Linköping är på väg att regera i numerärt överläge också.

Receptet: fyra forwards och en back.

– Vi blir mycket farligare framåt, tycker Mikael Håkanson efter 3–1 mot Rögle.

I inledningen av säsongen var LHC alldeles för ineffektivt med en man mer på banan.

Sedan laget ändrade uppställning och gick över till fyra forwards och en back har klubben fått betydligt bättre ordning.

Bättre tryck

Därefter har man marscherat från en position i botten ända upp till andra plats i statistiken för power play med 23,40 procents effektivitet.

– Klart att det är väldigt viktigt, många täta matcher avgörs ju just i power play och box play. Sedan vi ändrade till fyra anfallare har det blivit bättre fart och det känns som att fler vill ha pucken. Vi får ett bättre tryck på motståndarna, tycker Mikael Håkanson.

Mot Rögle small det två gånger i spel fem mot fyra – först Teemu Aalto i den första perioden och sedan Håkanson i början av den andra.

– Det var bara att trycka in pucken på Niklas Perssons härliga pass, ler den 34-årige forwarden.

LHC vann skottstatistiken med förkrossande 16–6 under de första 20 minuterna och borde ha haft en större ledning än 1–0. Bland annat hade landslagsmannen Fredrik Emvall två fria lägen som Jürgen Penker räddade.

– Linköping är det bästa laget vi har mött i år, och vi hade pratat en hel del om att undvika att dra på utvisningar. De är väldigt skickliga i power play och vi hängde inte riktigt med är, erkänner Rögles tränare Peter Johansson.

Andrée Persson reducerade i slutet av den andra perioden, men bara en dryg minut senare pangade Calle Gunnarsson in slutresultatet 3–1.

Topp hemma

Östgötarna tog tredje raka segern i Cloetta Center och är numera inte bara elitseriens bästa bortalag – utan är även i topp i hemmaligan.

Trots femte matchen på åtta dagar hade man en hel del ork. Och ännu mer ska det bli när Andreas Jämtin debuterar för sin nya klubb efter att ha misslyckats i NHL.

– LHC ser väldigt stabilt ut och har definitivt ett lag som kan vinna sitt första SM–guld. Jag ska bidra med ännu mer energi och är hur sugen som helst på att spela, säger Jämtin, på plats i sin nya hemmaarena.

– Fortsätter Andreas att prestera som i HV är han nyttig för vilket lag som helst, framhåller Mikael Håkanson.

Som om det inte vore nog för Rögle med tredje raka förlusten saknade man dessutom sex spelare, däribland namn som Mathias Tjärnqvist och Cam Abbott. Tjärnqvist är inte tillbaka förrän efter jul.