HV tillbaka på slutspelsplats

Knep extrapoängen mot Södertälje

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX
Jubel i HV.
HOCKEY

HV 71 fortsätter ha svårt att göra mål. Men borta mot Södertälje räckte det med tre mål på 35 skott för att vinna med 3–2 efter förlängning.

HV 71 har haft svårt att hitta tillbaka till formen som gjorde laget till svenska mästare förra säsongen. Framförallt har laget svårt med målskyttet – på de senaste åtta matcherna har laget snittat låga 2,25 mål per match, trots att laget skjutit i snitt 33 skott i matcherna.

– Men att vi legat lägre ner i tabellen än förväntat har mer med problemen i försvarsspelet att göra, säger assisterande HV-tränaren Thomas Ljungbergh.

Något som är på väg att bli bättre, enligt Ljungbergh. Men han tycker också att laget hade en hel del tur på sin sida som lyckades hålla undan i sista perioden, då det stod 2–2 och SSK tryckte på hårt.

– Södertälje var riktigt heta och vi ska vara glada att de inte får in en puck där, säger Ljungbergh.

Fantomräddning av Andersson

Efter en spelmässigt usel första period tog HV 71 över i andra och gick upp till en 2–0-ledning, båda gångerna efter lite slarv från hemmalaget. Men SSK kom tillbaka genom två mål i numerärt överläge. Hannes Hyvönen dundrade in reduceringen, och matchens störste artist Linus Klasen snappade upp en retur och rundade målvakten Andersson till kvitteringen.

Därefter hade SSK en rad fina chanser – Klasen hade de två bästa, och borde ha avgjort matchen när han fick öppet mål och bara skulle lyfta pucken över en liggande målvakt.

Men Andreas Andersson lyckades sprattla till och fantomrädda.

SSK kvar på jumboplats

Längre ifrån segern än så var inte Södertälje.

– Det suger duktigt att förlora den här matchen. Och det gäller även matcherna mot Timrå och Frölunda (i lördags och tisdags), säger SSK-tränaren Leif Strömberg.

Matchen gick till förlängning, där det bara tog en dryg minut för Teemu Laine att avgöra för gästerna.

– Det är inga sötsaker för självförtroendet att förlora så här. Vi ville verkligen trycka dit pucken men vi blev överkonstruktiva, både när vi skulle ut och in i zonerna, säger Strömberg.

HV 71 tog i och med segern sig upp över slutspelsstrecket. Södertälje är alltjämt sist i elitserien.

TT