Backlund Timrås hjälte

Slog Luleå i förlängning

Foto: Robin Nordlund
Glada timåriter med Backlund i bakgrunden.
HOCKEY

Timrå lyckades besegra elitseriens formstarkaste lag Luleå med 3–2 – segermålet inprickat av backen Mikki Lehtonen 1.19 in på förlängningen.

Timrås verklige matchhjälte var målvakten Johan Backlund.

– Backlund spelade otroligt bra. Inte minst i tredje perioden när Luleå var otroligt heta. Det var väl tre-fyra puckar som låg på mållinjen och snurrade, men Backlund var med på allt, konstaterade Timrås tränare Challe Berglund.

Luleå, som haft det rätt tungt under hösten, har kommit i en riktig stark form och hade spelat ihop 13 poäng av 15 möjliga inför matchen mot Timrå. Luleåspelarna maskerade toppformen rätt väl i de två första perioderna. Timråspelarna var betydligt hetare och vann närkamperna och hade betydligt bättre fart på skridskorna.

Effektivt powerplay

Timrå var dessutom mycket effektiva i spelet i numerärt överläge. Peter Tenkrat styrde in 1–0 på ett skott från Mikko Lehtonen i spel fem mot fyra och i spel fem mot tre var Mika Pyörälä skarprättare då han pricksköt 2–0 upp i krysset bakom Mattias Modig i Luleåmålet.

Luleåspelarna var rejält uppretade på domaren Patrik Sjöberg efter första perioden när pucken dansat på mållinjen sedan Martin Chabada blivit frispelad med Johan Backlund i slutminuterna.

– Visst är det jobbigt när spelarna ser att pucken är inne över mållinjen och det inte döms mål, säger Luleås tränare Roger Rönnberg.

Timråtränaren Challe Berglund gav också visst stöd till sina motståndare.

– Varför inte använda målkameran, den finns ju där.

Luleåtränaren gick dock inte i taket över domare Sjöbergs agerande.

– Vi ska inte gnälla över det här. Vi spelade så dåligt i de två första perioderna att vi var på Sjöbergs låga nivå.

Timrå på väg uppåt

Luleåtränaren var dock betydligt mer nöjd ed lagets insats efter den tredje perioden.

– Jag är stolt över laget som aldrig ger upp utan vi spelade för att vinna matchen. Det var skönt att vi lyckades nå en kvittering och få en poäng med oss hem.

Efter en tid av förluster har Timrå fått igång sitt vägvinnande spel igen och det har resulterat i åtta poäng under de sista fyra matcherna.

Anfallstrion Petr Tenkrat, Tom Wadell och Mika Pyörälä var matchens hetaste och de svarade för samtliga tre hemmamål.

TT