BLÅSER SÖNDER SERIEN

Tomas Ros: Domarna måste tillåta schysta och hårda tacklingar – annars riskerar intresset att sjunka

HOCKEY

Nu får det vara nog.

Elitserien måste få tillbaka tacklingarna – annars försvinner intresset och publiksiffrorna sjunker ännu mer.

Ansvaret ligger hos domarna – att inte straffa spelare som tacklas juste.

För mycket viftande Ulf Rådbjer och övriga eliteseriedomare måste ta sig samman, skriver Sportbladets Tomas Ros – bedömningsnivån för tacklingar är alldeles för låg och riskerar att skada sporten.

Satt på Hovet i går. Tittade på Djurgården mot Timrå. Det var ingen tråkig match – långt ifrån. Djurgården ville verkligen vinna och gav allt under 60 minuter. Det knäckte Timrå.

Behållningen i matchen var att det var jämnt mellan lagen, Fredrik Brembergs spelsinne och Andreas Engqvists kloka centerspel.

Tidigare brukade jag alltid framhålla Jimmie Ölvestads tacklingar. De brukade ge lika mycket jubel och glada miner som Brembergs backhandpassningar.

Men den tiden är förbi.

Tacklingseran är över i svensk ishockey.

Spelarna håller igen

Tidigare kunde man se en fjärdekedja som jagade sönder motståndarna och gav energi till laget och matchen. Det har jag inte sett på hela säsongen.

Patric Blomdahl håller igen. Likaså Luleås tuffa backar. Eller Emil Kåberg.

Så otroligt tråkigt.

Vart jag än vänder mig så håller de flesta med. Klubbchefer, spelare, domare (några i alla fall), sportchefer och publik.

Det tacklas för lite i svensk ishockey.

Jag anser att domarna bär det stora ansvaret.

Har spelaren en gång blivit utvisad för charging eller boarding så håller han igen i de tio kommande matcherna. Han vågar inte riskera att bli utvisad igen och skänka ett powerplay-mål till motståndarna.

Fula oschysta tacklingar ska rendera i utvisning.

Men inte gamla hederliga mustiga tacklingar som får i gång matchen, publik och media.

I fjol delade domarna ut 70 utvisningar för charging. Inför matcherna i går var antalet charging 40. Fortsätter snittet till elitseriens slut får vi 90 utvisningar för otillåtna tacklingar på öppen is, charging.

En ökning med nästan 30 procent – trots att spelarna inte vågar tacklas längre.

Det är domarnas fel.

Går för snabbt

Pratade med domarbasen Peter Andersson i går.

Han tyckte inte att det var domarnas fel. Han menade att det är spelarna som inte kan tacklas längre. Det går för snabbt på isen, menade Andersson.

I fjol lanserade Hockeyligan en ny tävling där de bästa tacklingarna skulle utses och man skulle även ha en tacklingsskola. Men tajmingen av lanseringen av idéerna var olycklig. Samtidigt blev det en debatt i media om våldet inom idrotten och Hockeyligan hissade vit flagg och struntade i att haussa tacklingarna.

Nytt system en lösning

Nu tror jag inte att tävlingar ger fler schysta tacklingar. Domarna måste tillåta schysta, hårda och mustiga tacklingar. Kanske kan fyrdomarsystem ge utrymme för att domarna hinner med att bedöma tacklingssituationerna mer noggrant.

Veteranen Marcus Ragnarsson är inne på en annan idé – liten rink.

Han anser att det är för energikrävande att tacklas på stor rink.

I början av säsongen körde han på allt och alla på isen. Men nu orkar han inte det längre. Givetvis har hans skadade knä lite inverkan också.

Kanske är liten rink framtidens melodi för att få tillbaka tacklingseran. Men det är en stor åtgärd att bygga om samtliga arenor i Europa.

Det är lättare för domarna att ändra bedömningsnivån för tacklingar.