Goren kung mot Linköping

Enkel seger för Färjestad mot serieledarna

Foto: LARS HEDELIN
Lee Goren regerar.
HOCKEY

Linköpings bästa tid är inte nu.

I Karlstad kom tredje raka förlusten i elitserien för serieledaren. Färjestad vann med 4–1 (0–0, 1–0, 3–1).

– Pucken studsar inte vår väg just nu och motståndarna straffar oss direkt när vi gör misstag, säger tränaren Slavomir Lener.

Färjestad är annars Linköpings favoritmotståndare. Före torsdagens möte hade östgötarna fem raka segrar och vinster i sju av de senaste åtta matcherna.

– Vi var ett helt annat lag när vi möttes i Linköping senast, säger Lener.

Faktum är att när Lee Goren sköt 1–0 var det värmlänningarnas första fullträff mot Linköping i årets elitserie. Tidigare vann Linköping med 3–0 och 4–0. Det är också Linköping som skickat ut Färjestad ur SM-slutspelet de två senaste säsongerna.

På torsdagen bröt Färjestad den bittra förlusttrenden tack vare Lee Gorens två mål (1–0 och 4–1) och ledaregenskaper samt två utmärkta målgivande passningar från Mikael Johanssons klubba.

Färjestads tekniske finlirare har inte riktigt levt upp till de höga förväntningarna efter förra säsongens succé med 15 mål och 24 passningspoäng. Hittills har 23-åringen mäktat med tre mål och tolv målgivande passningar på 26 matcher.

Färjestads målkavalkad

Vid 2–0 var det Martin Johansson som fick sätta klubban till verket. Martin Sevc placerade in 3–0 vid stolpens insida till vänster om Daniel Henriksson i LHC-målet.

Färjestads härförare Lee Goren inledde målskyttet i spel fem mot fyra och avslutade det med en puck i tom kasse efter 18.52 minuter av den tredje perioden.

Mattias Carlsson tryckte dit gästernas enda fullträff. Efter en målvaktsretur av annars storspelande Jonas Gustavsson.

– Vi skulle täta till i mittzon. Varje spelare skulle koppla upp sin gubbe och behålla markeringen. Linköping är starka när de får grepp i anfallszon, säger Färjestads tränare Per-Erik Johnsson om segertaktiken.

Linköping har setts mycket bättre. Laget behåller serieledningen trots tre raka försluter och 4–15 i målskillnad.

– Vi måste kämpa vidare. Varje lag kommer in i en tung period under serien. Vi ska ta med oss de positiva saker vi gör på isen till matchen mot Frölunda på söndag, säger Slavomir Lener.

Juniorer gladde

Färjestad, som saknade sex ordinarie spelare, släppte fram fem juniorer mot Linköping.

Juniorkedjan Henrik Björklund 18, Marcus Johansson, 18, och Gustaf Thorell,18, gladde Per-Erik Johnsson mycket:

– De spelade sex till sju minuter och släppte inte till något mål bakåt. Den avlastning de gav till de formationer som ska producera framåt betydde oerhört mycket.

TT